Стотици хора за втори пореден ден се събраха пред Второ районно управление на полицията в Пловдив в защита на лекаря, арестуван за убийството на крадец, нахлул в дома му.

Медици, обединени привърженици на „Ботев” и „Локомотив”, таксиметрови водачи и редови граждани скандираха „Свобода!” в подкрепа на д-р Иван Димитров.

„Крайно време е да спрем да се крием зад думичките „неизбежна самоотбрана”. Не може някакви плъхове и мишки да влизат вкъщи, да заплашват живота на децата и семействата ни и в крайна сметка държавата да не взема мерки”, категоричен беше Лазар Генчев, приятел на задържания лекар.

Съпругата на д-р Димитров Жулиета разказа, че семейството няма оръжие, а в злополучната вечер той даже не разбрал, че е убил човек – легнал си и после отишъл на работа.

Юристи коментираха пред bTV, че в случая вероятно Димитров ще отговаря само за притежание на незаконно оръжие, ако бъде доказано, че е било негово. Адв. Димитър Марковски определи ситуацията като „учебникарски пример” за неизбежна самоотбрана.