В единството е истинският залог за нашата сила и за нашия успех. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, след като заедно с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха Божествена света литургия в храм „Св. Александър Невски”, предаде репортер на БГНЕС.

„С благоговение трепет и духовна радост извършихме в този дивен ден великото тайнство на Божествената евхаристия. Радостта ни беше още по-голяма, защото имахме възможността да направим това в благословеното съслужение с обичния и скъп на сърцето ни наш в Христа брат - Светейшният Кирил -патриарх на Москва и цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнина от Освобождението на страната ни от вековно иго“, каза българският патриарх.

Приемете нашата дълбока благодарност за радостта от това да бъдем заедно в тези паметни дни. Вашето присъствие сред нас и на всички гости от Русия е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между нашите православни народи и православните ни църкви. Свидетелство за нашето единство и залог за нашето общо бъдеще в следване на Евангелския път, обърна се патриарх Неофит към руския патриарх.

Днес, когато БПЦ празнува началото на историческото си съществуване, всички ние отново обръщаме духовния си взор назад във времето, когато са се полагали основите на християнството. Най-важният завет е да пазим православната си вяра, подчерта Негово Светейшество.

„Светът, в който живеем днес, все повече обезверен, изправя нашите православни църкви пред по-нови и опасни предизвикателства и изпитания, в условията, в които всички ние сме призовани да бъдем верни на Христа.

Неотменимо условие, за да осъществяваме това призвание и мисията на църквата, е нашето единство в Господа и между самите нас. Затова в единството е истинският залог за нашата сила и за нашия успех. Това свято единство сме длъжни да пазим като не позволяваме враждебни на Господа и подривни сили да го рушат. Наши верни спътници в делото ни са били само Господ, неговата майка Богородица и всички светци“, заяви патриарх Неофит.

Божията любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас-с православните ни църкви и нашите братски православни народи, пожела още патриархът.

От своя страна Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви в словото си: "Господ да благослови Светата Българска църква и да не оставя народа й без своите милости".

„Християните знаят, че без Божията помощ всяко човешко усилие се оказва напразно. Истинското чудо понякога идва точно тогава, когато всички човешки сили са изчерпани в отговор на последното усилие на човешката воля. То се появява там, където действително е необходимо в живота на човека за неговото спасение. То изисква насрещно действие от човека-усилена молитва и устременост към Бога“, добави патриарх Кирил.

„В памет на края на войната, която преди 140 години донесе освобождението на българския народ, на руските медали е издълбан стих-„Не нам, Господи, не нам, а на твоето име дай слава“. Това смирено призоваване на Божията воля, постигнато във военните събития, изисква Божията помощ и запълва немощта на човешките сили“, заяви Руският патриарх.

„Историците говорят за това, че нито Русия, нито българският народ, са били готови за тази война. България е била обезкървена жестоко от потушеното въстание, а Русия още невъзстановена от неблагополучния конфликт с европейските държави в предшестващите години. Войната заплашвала да легне като тежко бреме над цялото руско население и да изостри отношенията с Европа, но Русия е потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защитава, презирайки собственото си благополучие и без да получи в замяна на това нещо“, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

Той посочи, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на български опълченци и руски войници, паднали в битката преди 140 години, когато нашите народи се сражават рамо до рамо за свободата на България. Тази победа носи и духовния смисъл на победата над земното зло и несправедливост. Тя е дадена заради вярата на нашите народи, заяви патриарх Кирил.

Той пожела на българския патриарх Неофит Господ да му дарява крепко здраве и силна помощ във високото му служение. Господ да благослови Светата Българска църква и да не оставя народа й без своите милости, пожела на българите руският патриарх.