Около 970 германски граждани са заминали да воюват в Сирия и Ирак, от тях 160 са загинали. Около 240 са се завърнали във Федералната република, но малцина от тях се наблюдават от властите.

От завърналите се 240 в Северен Рейн-Вестфалия са се установили 74 души. На 14 е наложена мярка „задържане под стража“, съобщава вестник „Кьолнер Щаданцайгер“.

Германските правоохранителни органи не разполагат с необходимите ресурси, за да следят всички, въпреки че броят на служителите е увеличен. Имайки предвид гигантските загуби, които понасят джихадистите от „Ислямска държава“, много скоро броят на завръщащите се екстремисти може да нарасне значително, отбелязва изданието.

По-рано бе съобщено, че на контролираните от ИД територии в Сирия и Ирак се намират около 290 деца и младежи от Германия. След тяхното завръщане те могат да представляват заплаха за обществената сигурност, смятат от германските служби за сигурност. „Опасността се състои в това, че децата се завръщат с промити мозъци, пред тях е поставена задачата да извършват нападения“, заяви директорът на Федералното ведомство за охрана на Конституцията Ханс-Георг Масен.