Зимата закъсня, но пък дойде с пълна сила и е хубаво да си припомним, че при ниски температури много материали и вещества променят своите свойства. Как обаче студът се отразява на работата и механизмите в автомобила? 
За никого не е тайна, че при студено време пластмасата става лесно чуплива, гумата - твърда, а течностите - по-плътни. Повечето пластмасови детайли се намират в салона, затова влизайки сутрин в него, бъдете особено внимателни с превключвателите на волана, ръчките на вратите и тези за регулиране на седалките, както и с останалите подобни механизми. При ниски температури по-лесно се чупят калниците и праговете, така че не се учудвайте, ако преминавйки през малка дупка на пътя, в салона се чуе скърцане и стържене.
В автомобила 
от гума са направени не само колелата и чистачките.
Този материал се използва и в окачването, най-вече като уплътнител между различните детайли. От него са направени и части от хидравличната система. При минусовите температури гумата губи своята твърдост и еластичност, а ако е стара и износена, в нея се появяват цепнатити, които по-късно могат да се окажат фатални.
Все пак най-опасно в подобни условия си остава замръзналата течност в хидравличните системи на автомобила. Ако водата се превръща в лед, то дори най-устойчивите на студ течности се сгъстяват и губят своите важни свойства, с което съответно вредят на механизмите и агрегатите в колата. Това се отнася за маслото в двигателя и скоростната кутия, спирачната и охладителната течности в съответните системи, смазването на окачването, амортисьорите и хидроусилвателя на волана, както и на електролита в акумулатора. 
За да не се подлага автомобила на сериозни изпитания, е по-добре да се спазват някои правила. Дори двигателят да достигне работна температура при голям студ навън, това не означава, че останалите хидравлични системи са напълно готови. За това е добре 
първите няколко километра автомобилът да се щади -
максимална скорост до 40 км/ч, без резки ускорения и спирания, както и с избягване на неравности на пътя.
През цялото това време шофьорът трябва да е готов за неадекватна работа на спирачната система, тъй като накладките и дисковете все още са покрити с лед. Практиката показва, че нещата се нормализират след около 5 км движение по равен път. При скорост от 60 км/ч е нормално да се появят и вибрации на волана заради събрания лед и сняг, който е хубаво да бъде отстранен. Това става с посещение на автомивка, където колелата трябва да бъдат промити с вода под силно налягане. 
Как да затоплим салона на колата 
Един от проблемите през зимата е студът в салона на автомобила, най-вече сутрин, когато температурите навън са под нулата. Как може той да бъде решен или поне облекчен донякъде?
Мнозина включват парното докрай, веднага след като са запалили двигателя. Не е ясно на какво се надяват, след като купето е почти замръзнало, а антифризът в системите за охлаждане още е студен. Въздухът, разбира се, не е толкова леден, колкото на улицата, но той няма как да ви стопли. А и двигателят в този случай ще загрява по-бавно, тъй като голяма част от акумулираната енергия ще отиде за затопляне на салона.
Друга грешка е насочването на въздушния поток към прозореца на максимална скорост на вентилатора. 
Да, той ще размрази натрупания лед, но когато от въздуховодите започне да влиза наистина топъл въздух, стъклото може да не издържи и дори да се пръсне заради огромната разлика в температурите. За да се избегне това, трябва стъклата да се загряват едновременно с останалите части от салона.
Най-разумно в случая е да се изключи вентилаторът или да се остави да работи на минимална скорост, след като започне да се увеличава постепенно. Включването му на максимум трябва да стане, след като стрелката за загряване на двигателя отлепи от най-ниското си деление. Както и да се променя силата на въздушния поток, системата ще започне да подава нужната топлина, едва след като двигателят достигне нормалната си температура.
Много от съвременните коли имат специални нагреватели на салона. Без тях, ако трафикът при сутрешното пътуване е слаб, можете да стигнете до крайната точка на маршрута си, дори без салонът да се затопли. Ако тази система е налице, можете да забравите за всичко написано в предишните два абзаца, защото тя ще се справи с проблемите.
Всъщност 
най-облагодетелствани са собствениците на автомобили с климатик. 
Ако той е адекватно настроен, при пускането в автоматичен режим системата сама избира как да действа. Обикновено тя започва да работи на малка скорост, след което набира сила и насочва загретия въздух към стъклата. След това, при достигане на комфортна температура, започва да изпраща топлината към краката на шофьора.
Във всички случаи обаче, при студено време най-добре е автомобилът да потегля, след като преди това е работил няколко минути на празни обороти. Просто, при движение по-бързо загряват както двигателят, така и салонът.
Замръзналата ключалка 
на автомобила е един от най-често срещаните проблеми през зимата. Съшествуват редица способи за излизане от ситуацията, като част от тях са нестандартни, но вършат работа. Ето няколко съвета на експерти, които твърдят, че тези действия помагат почти винаги.
На първо място трябва да се провери дали наистина всички врати са замръзнали. Понякога в колата може да се влезе дори през багажника, като се стигне до шофьорското място и съответно се стартира двигателят. Какво обаче да правим, когато нито една от вратите не се отваря?
При по-новите автомобили дръжките на вратите, включително и ключалките, са покрити с пластмаса. Замръзването при тях е малко вероятно, но все пак, ако се случи, трябва да се свали пластмасовата обвивка на дръжката. При тези с ключалка решенията са различни. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който трябва да бъде разтопен.
Някои пробват със запалването на хартийка, 
вкарана в ключалката, но това невинаги е успешен подход. По-добре е, ако живеете наблизо да отидете до дома си, да напълните една кана (или чайник) с топла вода (не гореща) и да полеете около ключалката. В случая има опасност да се изгорите, а и водата може да попадне в самия механизъм. И съответно след това отново да замръзне.
По-правилното решение в случая е чайникът да се използва за друго. Водата се налива в чаша и металната част на ключа се потапя в нея. Трябва да се има предвид, че в съвременните автомобилни ключове са с вграден чип на охранителна система и затова пластмасовата им част не бива да се мокри. И преди да се постави ключът в ключалката, той трябва да бъде бързо подсушен, за да не попада водата вътре.
Мнозина се опитват да сгреят ключалката с топлина от своято тяло. Трудно би се получило, най-много да ви замръзнат ръцете. 
Духане в ключалката също е безсмислено 
и няма да помогне. Работа обаче би свършил сешоар на батерии. Нагряването с топъл въздух ще размрази ключалката, но трябва да се действа внимателно - струята трябва се насочва на кратки интервали и на ниска мощност. В противен случай се съсипва боята.
В интернет се продават и специални ключодържатели за размразяване. Цената им е съвсем достъпна - 5-10 евро, като те работят с две батерийки. След активирането „жилото“ излиза от устройството и се пъха в ключалката за 10 секунди. Ключодържателят има и фенерче, така че е полезен и нощем. Проблемът му е, че батериите бързо свършват, което означава, че трябва да носите резервни, а и е сравнително голям и го прави неудобен за носене в джоба, където са ключовете на колата. Освен това винаги има опасност от активиране на „жилото“ когато не трябва.
Това устройство действително помага, но може и случайно да ви нарани. 
По-доброто решение в случая е използването на запалка 
(ако сте пушач). С нея нагрявате металния край на ключа и след това го пъхате в ключалката (операцията се повтаря 2-3 пъти). Отново трябва да се внимава с пластмасовата част на ключа, която ще се разтопи при съприкосновение с огъня.
Съществува и друг начин на размразяване - да поискате запалката от работещ до вас друг автомобил. Тя се загрява до червено и след това се доближава до ключалката за около 30 секунди. Трябва обаче да се внимава, защото може да си изгорите пръстите и да повредите покритието на самата ключалка.
Как стои въпросът със специализираните средства? Едно от най-известните от тях е WD-40, което ще свърши работа. Тук може да има проблем с неговата дюза, която рано или късно ще престане да работи. И тогава впръскването на течността в ключалката ще се окаже невъзможно.
По-разумният избор е да имате под ръка химически размразител, тоест тубичка със спиртосъдържаща течност. Този „течен ключ“ е доста по-удобен за използване - махате капачката, поставяте го в ключалката и с едно натискане вкарвате течността. След около 10 секунди можете да използвате ключа и вратата най-вероятно ще се отвори.
Разбира се, всичко това са само част от способите за решаването на проблема със замръзналите ключалки. Но в повечето случаи те ще помогнат, когато температурите са под нулата, а автомобилът е покрит със сняг и лед.