Проф.Огнян Хаджийски е завършил Медицинска академия в София през 1970 година. След това по разпределение работи 1 година в болницата в Габрово. След това влиза в казармата и след година и половина, през 1973 г., постъпва в тогавашната Окръжна болница-Русе, тъй като междувременно е станал и русенски зет. Тук придобива специалност Обща хирургия.
През 1980 година младият хирург се вижда с д-р Червенков, също русенски зет, но на работа в „Пирогов“, който го изтегля в центъра по изгаряния в  университетската болница. Там д-р Хаджийски взема още няколко специалности, измежду които пластично-възстановителна и естетична хирургия и изгаряния.
Така за повече от 37 години специалистът по пластична хирургия и изгаряния прави забележителна професионална кариера, а от 1989 година до момента е национален консултант по изгарянията. Членува в над 14 национални и международни дружества, в Специализирания съвет по хирургични заболявания, във Висшата атестационна комисия, бил е дългогодишен председател на научния съвет на болница „Пирогов“, както и началник на клиниката по изгаряния и пластична хирургия там. През 2014 година за професионализма и постиженията му Българският лекарски съюз му присъжда титлата „Медик на годината“.
От тази година проф.Хаджийски вече е част от екипа на отделението по пластика и изгаряне в Университетска болница „Медика“. Той беше представен официално на пресконференция в болницата, след което отдели време специално за „Утро“ и читателите на вестника.

- Проф.Хаджийски, пластичната хирургия като че ли се свързва преди всичко с разкрасителни процедури, но всъщност тя е много по-широкообхватна. Какво в действителност включва тази специалност?
- Това е една огромна специалност, която обединява още няколко специалности. В нея влиза разделът естетична хирургия, наречена още разкрасителна хирургия на повърхността на тялото, като се започне от косъма на главата и се завърши до ноктите на краката. С една дума, кой каквото няма му го слагаме, кой каквото има му го махаме.
Вторият раздел е реконструктивната хирургия. Това са различни операции, които се извършват по повърхността на тялото при кожни дефекти след травми, различни заболявания, вродени болести, например кожни тумори, хемангиоми и други.
Третата част на пластичната хирургия са изгарянията и измръзванията.
- Спрете се по-подробно на спецификата на отделните раздели на пластиката.
- В естетичната хирургия се правят разкрасителни операции, като се започне от поставяне на коса, корекции на лицето - очи, уши, нос, устни. Напоследък се появиха и нехирургични манипулации, които са част от тази специалност.
- Какво представляват тези манипулации?
- Това са изглаждане на бръчки, попълване на отделни тръпчинки. По хирургичен път обаче се коригират гърди, корем, полови органи, изсмукват се мазнини по ръце, крака, ходила. Всички тези манипулации се отнасят към естетиката.
Реконструктивната хирургия пък се прави след травми за отпускане на тялото или за изрязване на някакви неща като белези, татуировки, бенки. За премахването на бенки обаче трябва да се направи консулт с кожни специалисти, защото те често са признак на кожни злокачествени заболявания и вместо до разкрасяване, операцията може да доведе до неприятни последици.
Последната, най-тежка част на пластичната хирургия, са изгарянията и различните травми. Изгарянето е колкото хирургична, толкова и комплексна дисциплина, защото хирургът трябва да познава всичките реанимационни проблеми на пациента и различните методи на пластиката. В тази част влиза и покриването на различни кожни дефекти след травми, диабет, съдови заболявания, венозни и артериални рани. Тук се отнасят и измръзванията.
- Колко степени на измръзване има?
- При тях е важна дълбочината на измръзването. Иначе се различават по общото действие на температурата. Със спадането на градусите проблемите започват с едно леко виене на свят, леко повдигане на настроението. Когато обаче градусите паднат до минус 23, последиците са почти необратими. Това е общото действие на измръзванията. Местното действие включва измръзване на крайниците, най-често на пръстите на ходилата, на ръцете, брадичката, носа, на ушите и в зависимост от дълбочината на поражението болестта бива от първа до четвърта степен, като при последната се налага ампутация на даден крайник.
- Във вашата дългогодишна практика спасили ли сте  човешки живот, изправен пред летален изход от изгаряне или измръзване?
- Разбира се, че за 40 години в центъра по изгаряне съм имал всякакви пациенти с тежки поражения, като се има предвид, че на година минават по 2000-3000 изгорени пациенти. Така че съм спасил много пациенти в тежко състояние, които са били пред летален изход. Ако ме питате колко най-много процента изгаряне на пациент съм спасил, ще ви отговоря, че това зависи от много фактори. Първият е колко голяма е раната, вторият е дълбочината на изгарянето. Но трябва да кажа, че на пръв поглед леко изгаряне също може да доведе до смърт, защото от голямо значение е възрастта на пациента и как е проведено стартовото лечение, тъй като загубят ли се първите часове след изгарянето, целият курс на лечение се променя. Точно това е една от идеите да направим такъв център в УМБАЛ „Медика“, за да се обхванат всички пациенти с изгаряния в Североизточна България, без да се губят часове за транспорт.
- Какво ви накара след 40 години като началник на Центъра по изгаряния да дойдете на работа в Русе?
- В средата на лятото миналата година ми изтече последният тригодишен договор като началник на центъра и продължих на граждански договор. До края на годината имах три предложения от университетски болници в столицата да започна работа веднага при тях. Получих и още три предложения от болници в провинцията и избрах Русе, макар че е най-отдалечено от София. Всички колеги ми се чудеха защо го правя, но в УМБАЛ „Медика“ познавам целия екип: началника д-р Живко Димитров, д-р Наско Тютюнджиев, д-р Трифонова и д-р Станимир Георгиев, който идва от време на време да оперира тук. На второ място е базата. В „Медика“ има цялата апаратура за лечението на едно сериозно заболяване в областта на пластичната хирургия. На трето място аз съм работил като хирург в тукашната трета поликлиника преди много години. И на последно място аз съм русенски зет и харесвам този град.
- Какво смятате да внесете от своя опит в отделението в УМБАЛ „Медика“ за подобряване на работата?
- След многото ми идвания тук за консулти стигнах до извода, че има неща, които могат да се коригират в организацията, качеството и обема на работа. Реално в отделението работят двама титуляри пластични хирурзи - д-р Димитров и д-р Тютюнджиев. А те имат нужда от подкрепление и занапред тримата ще обсъдим какво да подобрим в качеството на работа.