Младият мъж, който уби дядо си след скандал за пари, е регистриран в Областния център за психично здраве преди 10 години с диагноза шизофрения. 27-годишният Берон А. обаче често не е приемал предписаните му лекарства, а преди три години залитнал към наркотици и алкохол, сочат данни от здравното заведение. Точно тогава психиатрите в диспансера са започнали да работят по-активно с него и постигнали напредък в отказването на младия мъж от дрогата.
Трагедията се разигра в понеделник, 26 февруари, около 10 часа на седмия етаж в бл.“Бисер“ на ул.“Янтра“. 27-годишният Берон, син на семейство известни художници, отишъл в дядо си Бисер пиян и дрогиран, за да му иска пари. Старецът отказал и това вбесило внука, който грабнал нож от кухнята, повалил дядо си на земята и започнал яростно да го ръга по цялото тяло. По време на ударите старецът молил за помощ и ужасените му викове били чути от съседи, които се обадили на тел.112. На място пристигнали униформени от Второ районно управление, които открили убиеца да седи до трупа на дядо си с кървав нож в ръка.
През есента на миналата година Берон е записан в програмата по трудова заетост към Областния център за психично здраве. Задачата му е била да почиства двора и отделенията. Всичко вървяло добре, но в края на миналата година пациентът отново започнал да се дрогира и да прави поразии в апартамента си в съседния на дядо си вход в блок „Бисер“. След поредния инцидент в края на ноември се наложило да бъде откаран принудително с линейка в диспансера, но след стабилиризирането му заявил, че иска сам да се лекува и в началото на януари напуска трудовата терапия. 
Предполагахме, че ще дойде момент, в който болестта му ще ескалира и той не закъсня, казаха вчера за „Утро“ психиатри, които са го лекували. Според тях след извършеното убийство на дядо си Берон ще бъде вкаран за лечение в затвора за психично болни в Ловеч.
Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура.