Депутатите приеха окончателно по-строгите изисквания за касовите апарати. Така до края на годината над 400 хил. касови апарати ще трябва или да бъдат подменени, или да им се поднови софтуерът. Според оценки на Националната агенция за приходите (НАП) това означава над 120 млн. лв. допълнителни разходи за фирмите.

Народните представители окончателно приеха на второ четене промените в Закона за митниците и Закона за ДДС. Според въпросните промени производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите в търговските обекти ще трябва да декларират пред НАП, че софтуерът отговаря на изискванията. Става въпрос за софтуера, с който работят касовите апарати. Ще се декларира и това, че софтуерът не може да променя, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи.

По-думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова старите касови апарати ще трябва да се сменят. „Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат сменени, защото закупените през последните 3 години са от по-нов модел и клас. При тях само ще има обновяване на фискалната памет“, обясни тя.

„Един касов апарат струва между 100 и 150 лева. От 2011 година досега мога да попитам всеки от вас колко пъти си е сменил телефона и колко струва“, коментира още Стоянова и добави: „Технологиите вървят напред. Нормално е един апарат с технология на фискалната си памет от 2011 година, 2019 година, когато ще влязат в сила промените, да трябва да се обнови неговия софтуер или ако е много стар, да се закупи нов касов апарат“.

С приетите промени депутатите въведоха и санкции при използването на софтуер за управление на продажбите в търговски обекти. За физически лица, които не са търговци, те ще са от 1000 до 3000 лева. За юридическите лица или едноличните търговци - от 5000 до 10 хил. лева. При повторно нарушение размерът на глобата се увеличава двойно.