Станимир Стоилов беше представен официално за новия селекционер на националния отбор по футбол на Казахстан.

Българинът подписа договор за 2 години с местната федерация.

"Преговорите бяха много дълги. На първо място искахме да уточним как да работим така, че да направим отбора по-добър. Живея в Казахстан от дълго време и много хора ме познават тук. Постоянно ме питаха как трябва да изглежда националния тим. Аз съм наясно, че има проблеми. Вярвам, че с съвместни усилия ще вдигнем нивото и на националния отбор, и на целия футбол. Ще се постарая да помогна, тъй като виждам как феновете страдат и искат победи на национално ниво", обеща Станимир Стоилов.

Той посочи за своя цел първото място в групата на турнира Купата на нациите, който стартира през 2018 г.

След като пое националния отбор на Казахстан, Стоилов ще трябва да напусне поста на треньор в местния "Астана". Той бе начело на тима от 2014 г., като спечели 4 поредни титли и класира отбора за груповите фази на Шампионската лига и Лига Европа.

"Казахстанските футболисти имат качества, но трябва да променят мисленето си. Искам да действат като отбор. Който смята, че няма да може да бъде отборен играч, няма място в националния. Ако някой не се представя на ниво в клубния си отбор, също няма място тук", каза още Стоилов.

Дебютът на Мъри начело на Казахстан е на 23 март в Унгария, а няколко дни по-късно той ще се изправи срещу България във втора контрола, която също ще се състои на унгарска земя.