Повишаването на температурите, вследствие на климатичните промени, може да доведе до изчезването на цялата популация кралските пингвини на Антарктида.

Това гласят резултатите от проучването, публикувано във вторник в журнала „Нейчър климат чейнч“. Според него 70% от наброяващите близо милион и половина двойки кралски пингвини ще бъдат принудени да напуснат хабитата си или да изчезнат почти изцяло до края на века.

Кралският пингвин е вторият най-голям пингвин след императорския и обитава северните части на Антарктида, Огнената земя , Фолкландските острови и някои други острови в този район с умерен климат.

Пингвините от този вид се размножават единствено в специални условия, като изолираността на острова е най-основното от тях. Причината е, че лесният достъп до море без ледена покривка им позволява по-лесно да ловуват за риба и крил в антарктическите води. Дори и тогава обаче те изминават близо 600км, оставяйки бебетата си гладни за около седмица.

Сега обаче, в резултат на затоплящите се океани, полярният фронт на Антарктика - богатата на хранителни вещества среда, поддържаща огромно количество морски живот - се изтласква на юг. Това означава, че родителите пингвини ще трябва да се отдалечат много повече от гнездата си в търсене на храна и следователно да рискуват малките им да умрат от глад.

"Те ще трябва или да се преместят някъде другаде, или просто ще изчезнат", казва Емилиано Тручи, един от авторите на доклада и еволюционен биолог в университета във Ферара, Италия.

ДПА припомня, че по-рано този месец друга група изследователи алармира, че комбинацията между индустриалния риболов и изменението на климата ще доведе до изчезването на популацията на крил в антарктическите води, което ще окаже катастрофално въздействие върху живота на много морски животни, включително и пингвините.

Затова учени и активисти отдавна настояват за създаването на голяма зона за морска защита в Антарктика – идея първоначално предложена от Германия и сега подкрепена от ЕС.

Ако инициативата бъде прокарана, зоната без риболов, обхващаща 1,8 милиона квадратни километра ще се превърне в най-големия резерват в света, ще забрани целия риболов и ще защити видове, като пингвини, леопардови тюлени и китове.