Личен състав и техника от Сухопътните войски изпълняват задачи в помощ на населението в тежката зимна обстановка днес от 17.00 ч., съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещи с верижна и колесна специализирана техника от 55-ти инженерен полк – Белене под ръководството на капитан Йордан Йорданов, потеглиха към района на селата Лозица, Любеново и Въбел, на територията на Община Никопол, Област Плевен, където разчистват затрупани пътни участъци и оказват помощ на бедстващи хора.

Въпреки височината на преспите, намалената видимост и снегът, който продължава да вали, военнослужещите показват отлична подготовка и професионални умения в усложнената обстановка.

От АПИ съобщават, че е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона по АМ "Хемус" в участъка София - Ябланица и в участъка Варна - Шумен, по път I-9 Бяла - Обзор, поради въведено ограничение за движение на МПС над 12 тона по път I-4 София – Варна.

Поради обилен снеговалеж и намалена видимост е ограничено движението на всички автомобили по: Път I-2 от граница Шумен до Ветрино, Път III-208 от пътен възел Ветрино до Провадия, Път III-2072 Вълчи дол- Добротич, Път III-2901 Аксаковска панорама – Ветрино, III-2075 Орляк – Зърнево, III-2932 Крушари – Росица, III-7102 Тервел – Ангеларий, III-7103 Oногур – Телериг – Крушари, II-71 Албена – Добрич – Силистра.

В София към момента са направени шест обработки тип „ветрило“ чрез едновременната работа на няколко снегопочистващи машини, съобщиха от Столична община.

Целта е по-бързо да се извърши почистване на пътното платно, като временно се ограничи автомобилното движение. Обработките тип „ветрило“ са извършени на основни булеварди като „Цариградско шосе“, „България“ и на Южната дъга на Околовръстен път на София. Организацията е създадена с помощта на Пътна полиция и екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и Столичен инспекторат.

Екипите на почистващите фирми продължават извършването на обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. На терен са над 180 машини – специализирана техника за почистване. Приоритетно снегорините почистват опасни и стръмни участъци, улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни квартални улици и вътрешно-квартални улици. Продължава поредната обработка в районите „Люлин“, „Овча купел“, „Панчарево“, „Възраждане“, „Кремиковци“ към момента, където снеговалежа е по интензивен.

От 16 часа е възстановено движението по планинските пътища на Витоша – „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“.

По данни на БАН снежната покривка в София към 14 часа е била между 15 и 30 см.