Премиерът Бойко Борисов анонсира предложение за изграждането на АЕЦ "Белене" като общ балкански проект с европейско финансиране.

Това каза премиерът в Лондон, който участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В конференцията участват и лидерите от всички страни от региона, предаде специалният пратеник на БГНЕС в британската столица Георги Пашкулев.

По време на пресконференцията заедно с колегите си Ана Бърнабич, Душко Маркович, Еди Рама, Зоран Заев, Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Борисов анонсира, че балканските лидери могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощ у нас. Според него всички държави от Балканите могат да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз.

"Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ „Белене“. „АЕЦ Белене с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, каза Борисов.

„Имаме 2 платени нови ядрени реактори за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони“, каза още Борисов.

Той заяви, че действително може да постигнем диверсификация на Балканите.

Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук, заяви още Борисов.

В отговор на въпрос на БГНЕС относно това дали вече има яснота относно сроковете и финансирането на коридор №8, Борисов каза: „Рано сутринта направихме с президента (на ЕБВР Сума Сума Чакрибарти – бел. ред.), една среща, за да чуя какъв е интересът на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя има голям интерес. Така че хибридното финансиране ще има успех”.

По-добре да се дадат пари за инфраструктура, за модернизация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, защото бедността довежда до войни. Така че или финансираме и изграждаме едни модерни Балкани, или започваме да се готвим за войни. Или ЕС вадим пари и започваме да строим и започваме да се подготвяме за друго, коментира Бойко Борисов.