Заселилият се преди години в Сливо поле бивш морски капитан от Полша Луциан Адамчевски ще представя областта в новоучредената Задруга за чиста храна. Целите си сдружението представи в събота на пресконференция във Велико Търново.
Председател на Управителния съвет на новата бизнес организация е русенският диетолог Филип Хайвазиян. Задругата си поставя за цел да предложи на българите здравословна, екологично чиста храна, без изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители, а полякът е единственият чужденец в него.  
Някогашният морски вълк, обиколил цялото земно кълбо, останал най-впечатлен от българския климат, природа и продукти. Затова преди две години, решава да създаде сушилня за плодове и зеленчуци в русенското село.
Технологията за сушене на продуктите той научил от своята баба. От 2 тона сурови продукти произвежда между 300 и 400 килограма суха маса на ден, според вида и сорта, без да използва химикали. 
В малкото му предприятие работят около 15 души, а износът е за Германия и Полша, както и за българския пазар. Според него важно условие е да работи с български стопани. 
В Задругата за чиста храна членуват над 40 производители. Работна група към сдружението изготвя критериите за храните, които ще се предлагат с логото на организацията. Най-важните са продуктите да не включват изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители. Така наречените „Е-та“, разрешени от закона, ще бъдат ограничени до минимум, а условието ще е храните да са с кратък срок на годност. Отделни критерии ще има за различните видове храни. Идеята е началната суровина също да бъде на производител. 
Информацията за продуктите ще бъде предоставяна на платформа, в която всеки ще влиза с QR код, който ще се намира върху етикета, до логото на организацията. 
Чрез него потребителят ще може да проследи какъв е произходът на първоначалната суровина, резултатите от лабораторните анализи, одитите и цялостната документация на продукта. Задругата ще работи както с малките био производители, така и с големите фабрики за производство на храни, които също имат продукти в здравословната потребителска ниша.