Изграждането на спортна площадка към българското училище „Васил Левски“ в молдовската столица Кишинев е поредната благотворителна инициатива, в която са впрегнали усилия членовете на Ротари клуб „Русе Дунав“. В духа на тази амбициозна цел премина традиционното отбелязване на Трифон Зарезан, което се проведе в събота във винарски комплекс „Седем поколения“ край Мечка. Честването на празника бе съпроводено от благотворителен търг, а събраните от него средства ще бъдат заделени за реализиране на проекта за площадка за игра и спорт на българчетата в Молдова. Финансова подкрепа за постигане на благотворителната цел вече са засвидетелствали ротарианци от цяла България.
Гости на празника бяха членове на ротарианския клуб в Гюргево, кметът на Гюргево Николае Барбу, ротарианци от Тутракан и от Ротари клуб „Русе“. Честването започна с традиционното символично зарязване на лозите, в което участие взе отец Георги. 
Празникът в събота се оказа двоен, тъй като според румънския календар тогава се отбелязва Денят на влюбените. Събитието бе съпроводено и от дегустация на домашни вина. В надпреварата се включиха деветима любители-винари, а най-високото отличие - това на публиката, спечели еликсирът на Светозар Пенчев. Избран бе и нов цар на виното - Никола Николов, като титлата му бе предадена от неговия предшественик - кметът на Гюргево Николае Барбу.
За доброто настроение на празника се погрижиха оркестър „Плам“ и изпълнители и танцьори от Румъния.