Едва около двайсетина майки и татковци се събраха пред сградата на общината вчера пообeд, за да подкрепят вълната от протести в цялата страна срещу насилието над деца в детските градини и исканията за поставяне на камери за видеонаблюдение. Те издигнаха плакати: „Агресията ражда агресия“, „За едно щастливо детство без насилие“, „Не на тормоза, но не за ден“. Родителите бяха категорични, че камерите са сигурен начин за справяне с проблема. 
Съпричастна съм с децата, които са малтретирани в ясли и детски градини в различни градове. Искаме видеонаблюдение, за да избегнем насилието над деца, каза Стилияна. 
Сред протестиращите в Русе беше и татко на детенце, което посещава детска градина от шест дни и все още е в процес на адаптация. „Не е нормално да си изпускаш нервите върху децата, това е непростимо. Има какво да се направи - някой трябва да застане твърдо и да каже: трябва да се свършат тези неща, трябва да има мандатност, отношение. Учителите и всички, които се грижат за децата, може би си изтърват нервите, но трябва да се вземе някакво решение, за да могат те да си почиват и да работят спокойно. Имаме много познати семейства и доста хора се оплакват. Всички отиват със страх, треперят, гледат госпожите дали се грижат добре, дали са спокойни, дали детето им ще е добре. Всички си задават въпроси, а трябва да са спокойни“, коментира мъжът.  
След няколко месеца детето на Силвия ще започне да посещава детска ясла. Тя сподели, че е на протеста, за да даде и своята подкрепа, като изрази надежда да няма повече случаи на насилие над деца в детските заведения. Каквото зависи от нас като родители да го направим. Това е една малка крачка, която трябва да направим, каза още тя. 
Както „Утро“ писа, общината е готова да финансира поставянето на камери в занималните на детските градини и филиалите и настоява за това от гледна точка на сигурността на деца, родители и учители. Във всички 26 сгради на детски градини и филиали има външно видеонаблюдение, което работи вече втора година. 
Русе беше последният град, в който се проведе протестна демонстрация, на която майки и татковци казаха „Не на насилието в детските ясли и градини“.