Първото и единствено посещение на легендарния алпинист Христо Проданов в Русе е на 29 септември 1981, а спомен от гостуването му в крайдунавския град пази дългогодишният журналистът Христо Димов. Поводът за връщането назад в годините е, че алпинистът със стоманена воля е роден на 24 февруари 1943 година в Карлово и днес трябваше да навърши 75 години. 
Идването в Русе на първия българин, стъпил на осемхилядник - Лхотце (8516 м, през 1981 г.), и първия българин, изкачил връх Еверест (през 1984), е по покана на туристическо движение „Приста“. Програмата на човека, стъпвал на най-високите точки на Покрива на света, както наричат Хималаите, включва разходка из града, по Кея, откъдето Димов пази и снимки, а в следобедните часове и среща-разговор с русенци. 
Беше напрегнат ден. Водех срещата, която беше в стария младежки дом, а Христо показваше снимки, кадри от изкачването на Лхотце. Тогава алпинизмът не беше така нашумял и хората, сред които имаше и млади, и стари, бяха силно впечатлени, спомня си русенският журналист.
Двамата не са били приятели, но са се познавали. Христо Димов описва прочутия си съименник като по-затворен и по-себичен, с всички характеристики на човек, който е посветил живота си на катеренето на върхове.