При споменаването на филма „Великият Гетсби“ днес със сигурност повечето киномани веднага ще си представят Лео ди Каприо като младия милиардер Джей, който натрупва несметно богатство по доста съмнителен начин, за да привлече вниманието на своята романтична мания - прекрасната, но разглезена Дейзи Бюканън, и го демонстрира с разточителни пирове за канени и неканени гости. Едноименният роман на Франсис Скот Фицджералд за хедонизма и упадъка през Бурните Двадесет в САЩ - 20-те години на миналия век, е най-четеният роман, написан от американец през 20 век. По него са направени пет екранизации, като първата е година след публикуването му през 1925 г. - ням филм, от който не са останали копия. Последната е от 2013 г. и е именно филмът с Лео ди Каприо в главната роля. По мнението на критиците обаче, най-добрата екранизация е направена през 1974 г. по сценарий на Франсис Форд Копола. Този филм, който печели два „Оскара“, превръща 38-годишния красавец Робърт Редфорд в секс символ и блян за милиони жени. Със своето магнетично очарование неговият тайнствен Джей Гетсби и до ден днешен остава ненадминат.
Каква е била дамската мания по звездата, говори фактът, че на Редфорд е кръстен... десерт. Уникален, съблазнителен, неустоим - тези определения с еднаква сила важат както за сладкиша, така и за синеокия любимец на жените през 80-те години на миналия век. Произходът на десерта е неизвестен, твърди се, че рецептите за него съществуват от времето на филма на Копола и Редфорд. Разбира се, като всяко модно нещо славата и на звездата, и на десерта с времето отшумява, за да избухне с нова сила, когато популярната американска тв водеща Паула Дийн приготвя сладкиша в ефир в своето готварско шоу „Paula‘s Home Cooking“, което стартира през 2002 г. А Робърт Редфорд десерт събужда любопитството към актьора, който вече е и режисьор със спечелен „Оскар“ за филма „Обикновени хора“ (1980 г.).
Според някои кулинарни историци обаче десертът не е измислен през 80-те години, а е много по-стар и най-вероятно се е казвал six layers in a pan - шест слоя в тиган. Защото всъщност сладкишът представлява точно това - бисквитена основа и редуващи се отгоре слоеве крема сирене, крем ванилия, крем шоколад, бита сметана сметана и за финал настърган шоколад. С това предполагаемо име е свързана друга история, в която някои шегаджии впоследствие не пропускат да забъркат и Робърт Редфорд.
Неизвестно кога six layers in a pan било съкратено на six in a pan - шест в тиган. Оттам до името, с което десертът също е известен, е само 1 буква: six станало sеx и сладкишът се прочул и като „секс в тиган“. И тъй като това богато кремообразно сладко изкушение било наричано Робърт Редфорд десерт, но също и Следващото най-добро нещо след Робърт Редфорд, неизвестно на кого му хрумнало да го кръсти и: По-добро от секс с Робърт Редфорд. Ето докъде може да доведе една сменена буква!
 Впрочем, когато през 2009 г. 73-годишният Редфорд се жени за своята дългогодишна приятелка Сибил Шагар, една от почитателките и на актьора, очевидно и на десерта, въздиша: „Съжалявам, дами, но Робърт вече официално е извън пазара“. И предлага десертът оттук нататък да се нарича Джони Деп - на върха на славата си като капитан Джак Спароу от „Карибски пирати“, или Брад Пит - секс символ от новия 21 век, преди да стане половината от разпадналата се вече Бранджелина.
А вие можете да наричате сладкиша, както си искате. Само го пробвайте. Наистина е уникален, съблазнителен, неустоим.

Робърт Редфорд десерт

Необходими продукти:
първи слой:
1 ч.ч. натрошени орехи
3 с.л. захар
1/2 ч.ч. меко масло
1 ч.ч. брашно
втори слой:
220 г крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. сладкарска сметана
трети слой:
1 опаковка пудинг ванилия
2 ч.ч. мляко
четвърти слой:
1 опаковка пудинг шоколад
2 ч.ч. мляко
пети слой:
2 ч.ч. бита сметана
шести слой:
настърган шоколад
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 175 градуса. Тава 23x34 см се намазва с малко масло. Орехите се смесват със захарта, маслото и брашното и сместа се изсипва в тавата. Подравнява се и се пече около 20 минути, след което се оставя да се охлади.
През това време се приготвят поотделно ваниловият и шоколадовият пудинг според инструкциите на опаковката.
Крема сиренето се разбива с пудрата захар и сметаната до пухкава смес и се разпределя върху изстиналата орехова кора. Отгоре се слага ваниловият пудинг, а върху него шоколадовият, който се покрива с битата сметана. Слага се в хладилник за поне 2 часа и преди сервиране се украсява с настърган шоколад и натрошени орехи.
Десертът може да се приготви и без печене, като за първия слой орехите и маслото се смесят с натрошени бисквити, а не с брашно.