Поведението на участниците на свободния пазар на ток се променя. Това отчетоха работодателските организации и обявиха, че вероятността за протести заради цените в енергетиката намалява. Обявената по-рано дата за протест бе 28 февруари.
„Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия например бяха за цени между 90-125 лева за мегаватчас, сега вече са за цени между 83-100 лв. Има и промени в поведението на продавачите на електроенергия - държавните дружества“, отчете Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Законовите промени, с които свободният пазар на електроенергия почти напълно ще бъде либерализиран, ще влязат в сила от юли. Те предвиждат на свободния пазар да излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата. Така ликвидността на пазара ще се увеличи и ще бъде дадена реална цена на тока за фирмите. 
Работодателите обясниха и че преследват прозрачност на пазара чрез въвеждането на европейския регламент, който задължава дружествата да дават информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро. В резултат на ратифицирането му, което се очаква да стане тази седмица, ще се въведат правила, които ограничават възможностите за злоупотреби.