55 паралелки във всичките 26 гимназии в Русе и в областта ще бъдат на разположение за избор на децата, които предстои да завършат седми клас. Това обяви на заседание на постоянните комисии по заетост и по образование началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Пред членовете на комисиите тя представи детайлно варианта на държавния план-прием в профилираните, средните и професионалните гимназии. Тази година се очаква да завършат 7 клас 1681 деца, в това число и 40 ученици в Спортното училище и 52 в Училището по изкуствата, които обикновено продължават образованието си в същите учебни заведения. При това тази година приемът вече е само след завършен седми клас, тъй като по новия просветен закон това е етапът на получаване на основно образование. Друга новост е, че децата със специални образователни потребности вече няма да съставят „свои“ класове - каквито в момента има в професионалните гимназии по облекло и промишлени технологии, - а ще бъдат интегрирани в обикновени класове, поясни Георгиева. 
23 паралелки очакват бъдещи осмокласници в двете профилирани училища в Русе - Английската и Математическата гимназия, и в останалите средни училища, 32 паралелки са заявени в професионалните. Единственото средно училище в Борово, което обучава до 10 клас, е заявило една паралелка за производство на кулинарни изделия. В Бяла в средното училище искат 2 класа, и двата по софтуерни и хардуерни технологии, единият с интензивен английски, а в професионалната гимназия искат да приемат 2 паралелки - моделиери и монтьори, и двете с руски език. В община Ветово в средното училище искат да обучават 2 класа - по информационно осигуряване и по елмонтьорство, а в гимназията в Глоджево очакват 1 паралелка по софтуер и хардуер. В Две могили заявката е за 1 паралелка за средното училище и 2 за селскостопанската гимназия, в Сливо поле средното училище очаква да състави един осми клас по обществени науки, каквото и да значи това. 
В Русе предложението за прием на РУО изглежда така, както бе обявено, с трите коригирани заявки на три от русенските гимназии. В Математическата ще приемат с 1 паралелка по-малко от исканите 5 - т.е., наесен да започнат обучение 4 осми класа, плюс обичайният 1 пети клас. Във „Възраждане“ отпада също едната искана паралелка и ще бъде приета само една - по предприемачество. В Европейското училище също желанието на гимназията е редуцирано с 1 паралелка, там ще бъдат приети 4 класа - по един с английски, немски и испански език и един с по 13 деца, изучаващи съответно руски и френски.
В Английската е обявен прием за 4 паралелки /впрочем, напълно еднотипни, което беше една от посочените причини за редукцията в Математическата/, в Дойче шуле, „Хр.Ботев“ и „В.Левски“ - също за по 3, в „Й.Йовков“ - за 1. 
Две нови специалности ще бъдат открити в професионални гимназии: „Модист“ в ПГ по облекло и „Графичен дизайн“ в ПГ по строителство и архитектура, съобщи Георгиева. 
По 4 паралелки ще приемат в ПГ по облекло и по туризъм; по 3 - в Икономическата, Строителната /два от класовете ще бъдат с по 2 специалности/, Електрото, „Буров“, Дървото; по две - в Корабната /със слято обучение на капитани и механици/, Транспорта, ПГСС в Чифлика и Механото. Има голям дефицит на някои специалности, но за съжаление интересът към тях на децата и техните родители е почти нулев, коментира Георгиева, обяснявайки „половинките“ - капитанската в Корабната гиманзия, реставраторските в Строителната и в Дървото и др. 
Може би защото в заседанието вчера не участваха представители на гимназиите, заседанието премина тихо и мирно, дори вяло. Домакинът - зам.областният управител Валентин Колев, заяви загрижеността си за разрастващия се проблем с намаляването на децата и свиването на професионалното обучение и изказа намерение областната управа да се заеме с по-дългосрочна програма за образованието, а не както е сега - да се сблъсква с проблема „година за година“. Това намерение бе подкрепено от лидера на учителския синдикат в Русе Пламен Атанасов. А бившият зам.областен Станимир Станчев се изказа в качеството на представител на КРИБ в Русе, като обяви: „Този план-прием ние от бизнеса и гражданското общество ни прави едно много лошо впечатление“. И разви мисълта си: „Недопустимо е в град като Русе - град на свободния дух, да се противопоставят училища, защото училището е светилището на едно населено място“. В пространната си реч, изпъстрена с максими от рода на „Аз не казвам, че е грешно или правилно, но това е недопустимо, да се противопоставят едни училища на други“, Станчев очевидно искаше да защити някаква теза, но тя се изгуби в меандрите на красноречието му. В крайна сметка, той настоя хем за правото на свободен избор на училище за децата, хем за повече кадри за бизнеса и селското стопанство.