Телефонните измамници за пореден път дадоха повод да се мисли, че зад тях стоят хора с висок и комбинативен интелект, които непрекъснато разнообразяват схемите както за оплитане на жертвите, така и за замитане на следите. Последната новост е получаване на парите от ужилванията в Румъния, където е далеч по-безопасно, тъй като тамошната полиция не познава и не наблюдава нашия криминален контингент.
Нововъведението бе осветено при задържането на 60-годишен куриер от Свети Влас, който трябвало да занесе на ветовските си босове близо 29 000 лева от две измами в Бургас. Арестът е извършен от служители на районното управление на МВР във Ветово на пътя Разград-Русе в района на Писанец по сигнал на полицията в морския град.
Н.К. се придвижвал с „Фолксваген Шаран“ с бургаска регистрация. По време на работата с него станало ясно, че приготвените за предаване пари са отнети с измама от двама бургазлии на 17 февруари. Първо пострадала 65-годишна жена, която наивно повярвала на постановката, че трябва да помогне на полицията за залавяне на телефонни измамници, като даде колкото може повече пари, за да послужат като веществено доказателство. Жената събрала всички налични пари у дома си, изтеглила и спестяванията си от банков клон в размер на 24 185 лева и ги оставила в кошче за боклук, както били указанията. Същия ден и 81-годишен дядо захапал същата въдица, но „помогнал на полицията“ с по-малка сума - 4800 лева. Парите и на двамата били спасени заради сравнително бързото усещане на жената, че е излъгана. Подала жалба и описала белокосия Н.К., когото видяла да прибира плика с парите й, а криминалистите много бързо попаднали на „инкасатора“ с фолксвагена. След това пратили информацията до колегите си.
През януари обаче други бургазлии се разделили с 14 400 лева пак по познатите сценарии на телефонната мафия и тогава парите стигнали до босовете в Румъния.
Куриерът е предаден на бургаската полиция, където е направил пълни самопризнания.