Инвестиционната компания PPF Group, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер купува Нова телевизия. Компанията е подписала споразумение за придобиване на 100% от активите на "Нова броудкастинг груп", съобщи източник от ръководството на медийната група, пожелал анонимност. 

Сделката ще бъде финализирана през следващите месеци, след получаването на необходимото одобрение от регулаторите.

Чешкият инвеститор придобива медийната група за 185 милиона евро, съобщиха от шведската медийна група. 

"PPF има удоволствието да подпише това споразумение, за да придобие Nova Group. Много сме развълнувани от перспективите за растеж на бизнеса и неговата цифрова трансформация. Очакваме да работим заедно с настоящия екип, за да направим Нова още по-успешна в бъдеще", заяви Робърт Севела, инвестиционен директор на PPF.

Нов собственик с дебел портфейл

Със своите 16 милиарда долара Петр Келнер е смятан за най-богатия източноевропеец. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти.

Милиардерът развива бизнеси в различни държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др.

Освен Нова, чешкият милиардер купи и най-печелившият телекомуникационен оператор у нас - Telenor, както и бизнеса на норвежката компания в Сърбия и Черна гора.

Шведите напускат Източна Европа

За продажбата на Нова ТВ се говори в публичното пространство от почти година. Собственикът й - шведската медийна компания Modern Times Group (MTG) реши да се изтегли от България заради недостатъчни печалби, а обсъжданата цена бе около 100 милиона евро - 6 пъти по-малко от платеното за медията преди 10 години.

Освен в България, шведската компания продаде бизнеса си в Чехия и балтийските дърбжави. MTG събира капитал, за да инвестира в разработването на онлайн игри и видео платформи, заменяйки традиционното ТВ съдържание с дигитално.  

"Нова броудкастинг груп" е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала и 19 онлайн фирми. Компанията има около 650 служители. 

money.bg