Скъпоценно писмо получи русенското читалище „Васил Левски“. То е с подател Мерсия Макдермот от Великобритания. Да, няма никаква грешка: великата изследователка на живота и подвига на Апостола и голямата и сърдечна приятелка на България Мерсия Макдермот е изпратила писмо с няколко снимки до русенското читалище, носещо името на Дякона. 
В навечерието на 145-годишнината от трагичната гибел на своя патрон от читалището разказаха перипетиите, които предшестват получаването на пощенския плик от посветилата се на България британка. 
Миналата година русенците от културния институт решили да издирят Макдермот и да й изпратят поздравителен адрес и плакет по повод 180-ата годишнина от рождението на Апостола и за нейната 90-годишнина. Речено - сторено. Само че не разполагали с адреса на дамата от Острова. Затова започнали епопеята по издирването на координатите на авторката на книгата „Апостолът на свободата“, издадена през 1967 г. Първо председателят на читалището Тодор Кръстев написа писмо до посланика на Великобритания в София с молба да ни предостави адреса на Макдермот, разказа Диляна Петрова. Вежливо им отговорили, че не могат да им дадат адреса. 
Второто запитване било до българския посланик в Лондон. Оттам препратили молбата им до Българския културен институт в столицата на Обединеното кралство. Русенци изчакват известно време, а след това сами пишат писмо до директора на културния институт Светла Дионисиева. Научавайки за молбата на русенци, тя моментално откликва и им изпраща адреса на изследователката на Левски. 
Така през лятото към Великобритания тръгва пакет с поздравителен адрес, плакет на читалището, дискове и снимки на изявите на читалищната театрална трупа с рецитали и спектакли за Левски. Сложихме също афиши и програми от нашите изяви, добавихме и три избродирани български шевици, разказват от читалището. Първия път колетчето се връща. Но русенци не се отказали - през ноември приготвили пратката наново и я изпратили. 
И ето че получили отговор от самата Мерсия Макдермот! В специална картичка, надписана грижливо от англичанката, тя благодари „от сърце на читалището „Васил Левски“ за поздравителния адрес, медала и чудните битови изделия“. На прекрасен български Мерсия споделя радостта си от получената награда „Златен век огърлие“, с която е удостоена за 90-годишнината си,  разказва за своя град Уорминг, а на снимка с изглед от града е посочила къде точно се намира нейното жилище. 
Толкова беше вълнуващо да влезем във връзка с голямата изследователка, посветила живота си на Апостола и на България, казват от читалище „Васил Левски“. За днешния ден, когато отбелязват годишнината от гибелта на своя патрон, те са подредили кът, където пред зеленото знаме на свободата са поставили писмото на Мерсия Макдермот и нейния портрет.