С 243 по-малко от миналогодишните ще бъдат първокласниците в Русенска община, които трябва да тръгнат на училище тази есен, би тревога началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. В момента децата, които учат в първи клас в училищата в Русе, в Мартен и в селата Хотанца, Семерджиево, Ново село, Тетово и Николово, са 1399, посочи Георгиева. Актуалната справка показва, че в четвърта група в детските градини в общината има 1036 момичета и момчета. Освен тях в подготвителни групи в две русенски училища - „Отец Паисий“ и „Иван Вазов“, има още 120 деца, на които им предстои да тръгнат в първи клас. Общо 1156 са хлапетата, които би трябвало да се запишат за училище. 
Друг е въпросът дали всички от тези деца ще тръгнат в първи клас не другаде, а в русенски училища. Реалността показва, че обикновено 70-100 момичета и момчета заминават с родителите си другаде - в други градове или в чужбина, така че най-вероятно записаните най-малки ученици ще бъдат по-малко от статистическите данни, казва шефката на РУО. А пък колко от тези деца ще си останат в Русе до завършването на седми клас, когато трябва да кандидатстват в гимназии, изобщо не може да се каже със сигурност, връща се към един от инфарктните проблеми Георгиева. Ако наесен на училище тръгнат хиляда нови ученици, вън от съмнение тяхната бройка ще бъде много по-малко от тазгодишните седмокласници, които са 1274. Истината е, че освен че се раждат по-малко деца, повече са тези, които заминават някъде с родителите си, отколкото тези, които се връщат, припомня началникът на РУО. 
Тя коментира и приема на първокласниците през тази година. Добре е родителите да се запознаят внимателно с изменението от септември миналата година в наредба 10 от 2016 г. на Министерството на образованието и науката, подчертава Георгиева. С него се връща силата на принципа на уседналост - най-много точки при кандидатстването на децата ще носи адресът по местоживеене, който не е променян в последните три години. С други думи, ако някой реши дни преди кандидатстването на детето си да си смени адреси и „да заживее“ в Басарбово, за да може детенцето задължително да учи в основно училище „Иван Вазов“, този някой рискува вместо в първа група рожбата му да се озове чак в трета и дори в четвърта и да се нареди сред резервите. Така че една неинформираност би могла да докара ядове и сълзи вместо радост и удовлетворение, казва Росица Георгиева.