Гъст черен дим се извил от прозорец на предпоследния етаж във вход „Б“ на осеметажния блок 19 в квартал „Дружба 3“ в четвъртък след 17.30 часа. Притеснени от задаващата се опасност съседи потърсили помощ на тел.112 и веднага отзовалите се огнеборци потушили пламъците, като не им позволили да излязат от стаята, в от която тръгнали.
От жилището в добро състояние била изведена и собственичката му - възрастна жена, известна в квартала като клошарка. От обясненията й станало ясно, че се е топлила със стара електрическа печка „Лъч“ и вероятно нещо е паднало върху откритите реотани.
842 пожара са гасени през 2017 година, а подадените сигнали за произшествия са 1252, отчете Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. С материални щети са завършили 253 запалвания, от които 106 в жилища и администрации. 77 са опожарените коли, 24 пъти са горели паянтови бараки и веднъж - гора.
Петима души са загубили живота си при огнени инциденти, а 13 са получили различни наранявания. 
Пожарите без щети са 589, основно в сухи треви, стърнища, храсти, отпадъци в нерегламентирани сметища и 61 в непочистени комини. Лъжливите повиквания са 44 - почти по едно седмично. В тазгодишната кампания по прибиране на реколтата е възникнал само един пожар, в който са унищожени два декара жито при общо засети 610 155 декара.