Днес Китай посреща своята Нова година – 4716 по лунния календар. Според китайския зодиак 2018-а ще мине под знака на Жълтото земно куче.

Празникът е известен като Пролетен фестивал на Китай. Той е един от най-важните в страната. През 40-те празнични дни стотици милиони жители на Китай ще прекосят страната със самолет, влак или автомобил, за да бъдат с близките си.

По григорианския календар датата на китайската нова година е различна всяка година, но винаги е между 21 януари и 20 февруари.

Началото на лунната година бележи подготовката за земеделската работа, когато природата постепенно започва да се възражда. Това е било особено ценено, когато повечето жители на страната са били фермери. Към днешна дата 55% от населението е градско.

Всяка една година минава под знака на определено животно, представител на 12-членния зодиак. Тази традиция води началото си от векове с легендата, според която Буда поканил при себе си всички животни, за да отпразнуват Нова година. Почели го обаче само 12 вида. Така всяко едно от тях си спечелило своя година, а хората, родени през нея, носят чертите на характера на съответното животно.

Година на Земното куче настъпва със своя консерватизъм и вероятно ще бъде белязана от конфликти, финансови проблеми и природни бедствия, вещаят астролози

Празненствата преминават с пищни червени дрехи и богато украсени домове. Червеният цвят е символ на огъня, който прогонва лошия късмет. Задължителни са фойерверките, а на децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове.