С половин час приветствия и общи приказки започна регионалният форум, чиято тема беше свързана с дигитализацията и бъдещето на труда. Срещата бе открита от областния управител Галин Григоров. Зам.-председателят на КНСБ Пламен Нанков разви прогнозата за състоянието на трудовия пазар до 2030 година в светлината на поредната дигитална революция 4.0. Той посочи, че множество професии ще бъдат заличени и милиони хора в Европейския съюз ще останат без работа. В същото време вече 90 на сто от работните места в ЕС изискват компютърни умения, но близо половината от населението не e напълно убедено в това, каза Нанков.
Директорът на Държавната агенция по заетостта Добромир Николов прочете на свой ред приветствие към форума и даде оптимистичен пример с 42 хиляди младежи, които през 2017 година са започнали работа с помощта на агенцията, без да уточнява колко от тези младежи са останали на работа и след изтичането на платения срок по различните програми. „Накратко, успехите са добри, но, разбира се, и предизвикателствата остават“, заключи Николов напълно в духа на някогашните партийни събрания. 
Регистрираната безработица е само част от цялата безработица в страната, обяви зам.-директорката на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова, която работи дълги години в русенската служба по заетостта, оглавявана тогава, впрочем, от Драгомир Николов. Пашинова съобщи, че от началото на февруари е започнало събиране на данни за същинската безработица, което ще продължи до края на месеца. Тя апелира към участниците в срещата да се включват със свои сигнали и факти за попълване на картината. И изреди най-големите дефицити на кадри според статистиката за Русенска област: машинни и електроинженери, икономисти, компютърни специалисти, лекари и медицински сестри, учители, но също и готвачи, шивачи, заварчици, шофьори на тирове и автобуси. 
Разговорът продължи с дежурните мнения и констатации по проблема за заетостта, за подготовката на кадри и за тревожните тенденции, традиционни за подобни форуми в последните петнайсетина години, като реалният прагматичен резултат обичайно са добри намерения и пожелания.