Общината е готова да финансира поставянето на камери в занималните на детските градини и филиалите и настоява за това от гледна точка на сигурността на деца, родители и учители. В тази връзка вчера се проведе съвещание с всички директорки на детски градини, като те са убедени, че монтирането на камери в занималните е само в тяхна полза. 
Във всички 26 сгради на детски градини и филиали в общината има външно видеонаблюдение, което работи вече втора година.  
Това беше инициатива на общината. Пожелахме да се сложат камери навсякъде, включително и в занималните, но не успяхме, и то точно защото родителите не бяха напълно съгласни. За да има в занималнята камера, трябва всички родители да са съгласни децата им да бъдат наблюдавани. Но за външните камери настоявахме и на входната врата на двора във всяка детска градина има наблюдение с широк периметър, включително на входа на самата сграда, в коридора, където родителите оставят и вземат децата, в кухните и в общите пространства, каза шефката на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.
По закон записите се пазят един месец, като достъп до тях има само началникът на отдел ИТ в общината, а директорката на градината само може да ги гледа, но не и да ги манипулира. Това ще бъде обяснено на родителите, а чрез декларации ще се гарантира, че информация от камерите няма да се изнася. Предстои да се съберат обществените съвети, за да се вземат решенията за поставянето на камери в занималните и да се съберат декларациите на родителите, че са съгласни. Този процес ще отнеме около 2-3 седмици. 
Може да се стигне и до вариант да се постави видеонаблюдение в занималните само на част от детски градини, но общината е готова веднага да даде средства за допълнителни камери, подчерта Петрова. 
Тя коментира и последните случаи за насилие в детски градини, заради които родители в страната протестират с искане за поставяне на видеонаблюдение в групите. 
Ясно е, че след като са показани в медиите, има такива случаи, в които са изречени неподходящи думи при общуване с децата и педагозите са допуснали агресивно отношение. Не ги оправдавам и не казвам, че е редно да има такъв език и такова поведение, но понякога са извадени от контекста и това предизвика изключително тежка обществена реакция. През последните години се наблюдава по-високо ниво на агресивни реакции и при децата, което психолозите обясняват с липса на внимание в домашната среда. В тази връзка подготвяме програма за работа с родителите в групите за предучилищно образование, която вече беше приложена пилотно и показа много добри резултати. Ще направим всичко възможно родителите да са сигурни какво се случва с техните деца, учителките да са спокойни, а децата да са в една нормална среда, но ако семейството не ни помогне в това ние сме безсилни, каза още Ирена Петрова.