Тридесетина ученици от различни класове в Математическата гимназия „Баба Тонка“ вчера застанаха във фоайето на училището с плакати в знак на протест срещу орязания от Регионалното управление на образованието прием за следващата учебна година. Заради дъжда децата с плакатите не излязоха навън, където бяха повечето от гимназистите - на раздумка, преди да си тръгнат след края на часовете, а доста от момичетата носеха цветя, явно светивалентиновски жестове.  
Вътре някой чевръсто подреди учениците с надписите точно срещу журналистическите камери и фотоапарати. „Не проваляйте бъдещето на Русе“, „МГ за всички!“, „Искаме сами да пресмятаме бъдещето си“, гласяха текстовете от надписите. 
Защо сте тук - попитах двама, които вече се канеха да свият своя плакат на руло. За да ни снимат - простодушно отговориха те. И сега какво? - продължих да питам аз. Ми, сега ще занесем плаката горе и си отиваме - отговориха те. 
Според съобщение, разпространено вчера предиобед, учениците от МГ излизат на протест, който се организира от Ученическия съвет и е срещу плановете на РУО да намали от 5 на 4 паралелките за прием след 7-и клас.
Как точно протестът вчера се очаква да въздейства на РУО, остана неясно. Или някой вчера безгрижно даде урок по демагогия на децата, като подмени истинската и напълно справедлива кауза с „показно за телевизора“.