В един енергийно ефективен дом добрата изолация и разумното използване на висок клас енергийни уреди допринасят осезателно за намаляване на сметките за ток, като в същото време са фактор за редуциране на вредните емисии и опазване на околната среда. Това посочва „Енерго-Про“ в нова серия съвети към клиентите си как да пестят електроенергия с простички неща, които всеки може да направи вкъщи.
Ето някои съвети за настоящия студен сезон:
- Подовата настилка от плочки, когато не е комбинирана със система за подово отопление, предполага повишена загуба на енергия. В този случай застилането с килим или друго покритие ще задържи топлината в помещението за по-дълго време. 
- При организиране на интериора в дома си предпочитайте подова настилка, която задържа топлината, като например паркет или дюшеме. 
- По-генерално решение е поставянето на подова и стенна изолация. Инвестицията би довела до значително намаляване на зимните сметки за електроенергия.
- Инсталирайте програмируеми термостати на отоплителните електроуреди. Ако се снабдите със смарт термостати, можете да контролирате с точност работата им и от разстояние чрез интернет. 
- Не поставяйте термостата в близост до врата към неотопляемо помещение - при всяко нейно отваряне устройството ще се включва и ще изразходва излишно количество електроенергия.
- Можете да поставите т.нар. рефлектори за радиатори зад отоплителните уреди, особено в случаите когато са монтирани на външна неизолирана стена. Те представляват тънък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват енергийни загуби в жилището.
- Монтирането на отоплителния уред в ниша в стената винаги намалява ефективността на работата му.
- Предпочитайте светлите тонове при боядисване на стените в дома си. Тъмните тонове в помещенията изискват осветителни тела с по-голяма мощност, за да бъде постигнато същото ниво на осветление.
- Използвайте уредите съразмерно с нуждите си - съобразявайте литража на бойлерите, хладилниците, фризерите с броя на членовете в домакинството, за да не се изразходва излишна енергия за работата им.
- Избягвайте ненужно честото отваряне на хладилника, фризера или включената фурна, за да предотвратите загуба на електроенергия.
- Изчаквайте храната да изстине преди да я приберете в хладилника - в противен случай топлината ще накара уреда да работи повече, за да достигне зададената температура на охлаждане.
- Сушенето на пране върху електрическите уреди води до понижаване на топлината в стаята и съответно до необходимост отоплителното средство да изразходи повече електроенергия.
- Отваряйте широко щорите през деня, за да използвате слънчевите лъчи за естествено осветление и затопляне на помещението.
- През зимните вечери спускайте завесите, за да запазите топлината в стаята, но по възможност без да преграждате пътя на топлината от отоплителния уред в помещението.