Сърбия и Грузия вече изместват България от руския пазар на вина. Това заяви директорът на „Винпром Русе“ Наталия Къснеделчева след завръщането си от международното изложение „Продекспо 2018“ в Москва - най-голямият специализиран форум за храни и напитки в Русия.
Всички държави без България увеличават износа си на вино за руския пазар, категорична бе Къснеделчева. „Винпром Русе“ запазва позициите си и дори отчита лек ръст спрямо 2016 г., но като цяло страната ни губи позициите си спрямо конкурентите.
Според директора на „Винпром Русе“ Грузия вече продава повече вина в Русия, а Сърбия е настигнала България. Тя отдаде стремителния ръст на двете държави на добрите отношения с Русия на правителствено ниво, позволили им да търгуват на тамошния пазар без мита. Каквито вносителите на български вина плащат, а това се калкулира в цената на дребно и ги прави по-неконкурентни. Главен купуват на пазара вече са големите местни вериги, където се реализират 48-49% от продажбите.
Като цяло на изложението имаше много по-малко производители на алкохолни напитки и много повече на храни. След забраната за внос на множество продукти от държави в Европейския съюз местните фирми са увеличили значително производството на сирена, млека, колбаси, консерви и всичко, разказа Къснеделчева.