90 оригинални кукерски маски са изработили ученици от русенски училища, за да ги покажат и да дефилират с тях в Деня на народната носия за Сирни Заговезни в четвъртък. Това съобщиха вчера организаторите на празника от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, които представиха събитието, започващо днес в Канев център.
След като две години подред правихме този празник в училище, решихме да разширим мащаба, обясни директорката на СУПНЕ Искра Иванова. Училищното настоятелствно разработило проект, който спечели финансиране от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. В Дойче шуле деца от всички класове се  запознали с русенските традиции на Сирни Заговезни, а в конкурсите за текстове „Прошката“ и за кукерска маска участвали и техни връстници от още 10 училища и гимназии в града и региона. 18 млади литератори и 9 майстори на кукерски премени ще бъдат наградени в четвъртък. 
Празникът ще започне в 10.20 ч с кукерско дефиле пред Канев център. Ще дрънчат истински чанове, купени с пари по проекта, обясниха учители. В шествието на автентични народни носии ще покажат уникални костюми от раклите на бабите си гимназисти от СУПНЕ, публиката ще види и част от внушителната колекция на беленския колекционер на носии Велико Тодоров. В програмата ще се включат с възстановки и изпълнения Чилновските баби и фолклорни групи от Николово, Бяла и Ценово. След раздаването на наградите от конкурсите детският театър „Камила“ на Илия Деведжиев ще покаже възстановка на обреди, сред които и традиционното за Сирни Заговезни хамкане. Накрая всички ще се уловим на голямо масово хоро, обобщиха от Дойче шуле.