Поглед към работата на диспансера - това е целта на информационната кампания, която Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Русе провежда през февруари в чест на Световния ден на борбата с рака, която се отбелязва на 4 февруари. Всяка седмица до края на месеца здравното заведение представя по един свой специалист.
Днес е ред на д-р Бисер Начев. Визитката му и интервюто с него са предоставени от КОЦ.

Д-р Бисер Начев е познат на русенци не самo като добър специалист в своята област, но и като обществено ангажиран човек. Завършил е висше медицинско образование през 1992 г. във ВМИ Плевен. Започва веднага работа като хирург в Комплексния онкологичен център в Русе. През 2013 година работи в МБАЛ-Русе като хирург. От март 2014 година е началник на отделение по Онкологична хирургия в КОЦ-Русе. Женен е, има две деца. Интересен човек, с пъстра житейска пътека - бил е председател на СДС в Русе, а по-късно - общински съветник и областен координатор на ДСБ. Днес обаче се интересува все по-малко и по-малко от политика. Сега най-важната му цел е профилактиката на рака на гърдата
 

- Как избрахте лекарската професия?
- По-скоро не аз, а професията избра мен. Израснах в семейство на лекари, сестра ми също пое по този път. Вече 25 години работя като хирург и мамолог. Това е особена специалност. Не всеки може да издържи на напрежението. Но виждайки как помагаш на хората, как реално спасяваш живот, това те зарежда да се мобилизираш и да продължиш. 
- Кое е важно да знаят пациентите, идвайки в мамологичния кабинет?
- Всяка жена трябва да знае, че профилактиката има изключително важно значение. Доказано е, че ранното откриване на онкологично заболяване, води до пълно излекуване. Друг важен аспект на ранната диагностика е, че се прилагат органосъхраняващи операции. А това е чисто психологически момент за жената, да се запази видът на органите. Освен това и самият оздравителен процес е много по-ефективен. Ако трябва да бъда конкретен, ще ви цитирам данни от 2013 година, когато едва 10% от жените са били с органосъхраняваща операция. През изминалата 2017 година процентите нарастват на 56. Това означава по-голям брой ранно открити тумори, по-щадящи операции, запазване на органите и адекватно лечение.
- Има наложено мнение, че профилактиката е важна за жени в по-зряла възраст, така ли е?
- Напротив, редно е профилактични прегледи да правят не само жените, навършили 45 години. Важно е да приобщим младите, около 25-годишните. Защото в тази възраст, ако се открие проблем, обикновено е доброкачествено заболяване. Но ако не се лекува, може да доведе до по-тежка диагноза. Затова апелирам към жените да правят редовни профилактични прегледи. 
- Бихте ли споделили интересен от медицинска гледна точка случай, който сте срещнали в практиката си?
- Много са случаите, но един от най-любопитните казуси е на 82-годишен русенец с карциноми на стомаха и от двете страни на дебелото черво. Няма такъв представен случай. Тройно описана такава комбинация - стомах и дебело черво от двете страни. На пациента беше направена едноактна операция, включваща резекция на стомаха и дебелото черво. Оперативното време беше около 300 минути с около 200 мл кръвозагуба. Пациентът се възстанови и на 12-я ден беше изписан.
Медицината напредна много през годините, патоанатомите откриват все повече редки хистологични варианти на тумори. Модерната техника, която навлиза все повече, помага много на нашата работа като лекари. От друга страна осигурява по-щадящо и бързо лечение на самите пациенти. Всъщност това е бъдещето - в иновативната технология. Новостите променят ежедневието ни, но и самата специалност. 
- Какво е важно за женскоко здраве?
- Освен профилактичните прегледи, жените трябва да обръщат повече внимание на доброто си психическо здраве. Да се опитат да бъдат по-позитивни, да не се поддават на отчаяние. Това би било пагубно за тях, особено ако се наложи да се борят с онкологично заболяване. 
- Как бягате от всекидневието, какви са любимите ви занимания?
- Ако щете вярвайте, но аз практикувам йога, салса и фитнес. Е, може би не в тази поредност, но няколко пъти в седмицата. Тези занимания ме тонизират и зареждат със страхотна енергия. Може да имам мускулна треска след продължителната йога, но емоционално и психически се чувствам отлично. Напоследък със сина ми открихме и билярда като чудесен начин за релаксация. Това е - всеки може да намери своя начин да се усмихне на живота.