Атаката срещу магистралата Русе-Велико Търново постигна ефекта на шопа, който казва „Я не сакам да съм добре, а на Вуте да му е зле“. В личния си профил във Фейсбук министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи следното: „И една лоша новина. Стартът на изграждането на АМ Русе-Велико Търново се отлага за следващата година. Причина - внесените в последния момент две жалби. Едната, че трасето минава в близост до населено място, а другата, че минава далече от населено място“. 
Противниците на бъдещата магистрала са от търновските села Хотница и Поликраище. Първите не са съгласни аутобанът да върви близо до селото им, а вторите недоволстват, ча щял да ги заобиколи с 30 километра.

И двете твърдения не са верни, посочи министърът в края на миналата седмица в парламента. „Аргументът /на жалващите се - б.р./ не е точен. Нито че ще се заобикаля с 30 километра и се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново, нито че магистралата ще „виси“ над село Хотница“. Но какво от това - жалбите са достатъчни да се задвижи административната машина, която е длъжна да се съобрази с обжалването. И ако в началото се смяташе, че тези два ножа в гърба на дългогодишните очаквания на стотици хиляди хора да пътуват нормално по едно от най-натоварените трасета в страната ще доведат само до шестмесечно забавяне на старта на магистралата, вече е ясно, че отсрочката ще бъде поне два пъти по-дълга. Защото не се знае кога точно през 2019 година ще започне строителството.
Министър Нанков вече каза публично - проектите са много, а ресурсите - ограничени. И като нищо парите, предвидени за направлението Русе-Търново, може да се прелеят към отсечката Видин-Ботевград, където всяка седмица се правят блокади с искане за нов път в Северозапада. И хората или поне повечето от тях дори не подозират, че в две съседни села са им направили безценна услуга.
Кои са точно недоволстващите и какво искат?
Още по време на обществените обсъждания на трасето в Горна Оряховица и околните села започна да се нагнетява напрежение с мантрата, че два от трите варианта на магистралата фатално заобикаляли железничарския градец и го обричали на заглъхване. Местни капацитети и народни трибуни държаха пламенни речи, а търновски депутати видяха изгоден момент да яхнат вълната, макар че исканият от хората в района син вариант на магистралата е най-дълъг, най-скъп и най-неприемлив от екологична гледна точка.
Вносител на жалбата от Хотница е Господин Гюров, който според БНТ 2 е компютърен специалист, изработва  програмни продукти дистанционно и се е нанесъл в селото преди две години. 
Гюров вече бе показан в различни русенски Фейсбук групи и отношението към него, най-меко казано, не е положително. Според него най-големият проблем бил, че магистралата /която в нито един от вариантите си не минава през Хотница - б.р./ щяла да донесе голям трафик през селото, а не да изведе движението извън него.
Към тези интересни съображения се добявят и два още по-интересен факта - част от подписалите се 60 недоволни са бъдещи жители на селото, а една трета от подкрепилите документа са британски граждани, които се определяли като местна екообщност. Това съобщи кметът на Хотница Десислав Йорданов и добави, че местните хора искат магистралата да се изгради.
Говорител на недоволните от Поликраище е проф. Георги Николов, който пък заявява, че магистралата трябва да минава на не повече от два километра от  сегашния път.
В края на краищата магистралата ще минава на около 180 километра от Поликраище - покрай Ботевград, и ще продължава към Видин. А за другата, между Русе и Търново - ще видим.