Над 100 производители на домашно вино ще се състезават в традиционния конкурс „Винария“ в Тутракан на 17 февруари, голяма група от тях са от Русе, съобщи кметът на общината Димитър Стефанов.
Конкурсът, чието начало датира преди повече от 10 години, е част от богатата програма на Тутракан в чест на Трифон Зарезан. Градът, който гледан от Дунава наподобява Велико Търново, се утвърди като място за знакови празници, сред които особено ярко блестят Трифон Зарезан, фестивалът „Огненият Дунав“ и лятната икона за влюбените в свободата - Джулай морнинг.
Винени емоции ще има и в Две могили, но на самия празник - 14 февруари. В чест на Трифон Зарезан общината, местното читалище „Св.св.Кирил и Методий“ и винарска фирма организират празник от 11.30 часа на площада, който ще бъде подгряван от оркестър „Русенски ритми“ и от продукцията на домашни майстори от района.
Желаещите да се включат в конкурса за най-добро домашно вино имат съвсем малко време - пробите за дегустации се събират в читалището до вторник, 13 февруари.