При вял интерес тече петицията, с която се настоява за освобождаване от такса „мост“ на автомобилите от Русе и областта. Събирането на подписи стартира ударно в началото на януари на сайта www.peticiq.com, но след това интересът рязко намаля и към момента едва 805 русенци подкрепят настояването за падане на таксите за колите с русенска регистрация. 
Все още не е късно искането да бъде подкрепено. Подписката ще бъде отворена до края на февруари, след което ще бъде внесена в правителството и при омбудсмана Мая Манолова. 
Многократните опити на „Утро“ да се свърже с омбудсмана за коментар, удариха на камък. Въпреки направените в рамките на две седмици няколко официални запитвания и телефонни разговори с ПР-те на Манолова, тя остана неоткриваема, а на обявения от нея в национален тв ефир личен мобилен телефон не отговаря никой. 
Акцията за падането на таксата на Дунав мост е инициирана от Левен Колев и е провокирана от предложението на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура, която предвижда колите с гюргевска регистрация да не плащат такса, когато преминават Дунав мост в посока Гюргево-Русе. 
Подкрепящите подписката русенци искат реципрочно действие от българска страна. Те смятат, че отпадането на таксата за преминаване на Дунав мост за жителите на двата съседни града ще стимулира пътуването между Русе и Гюргево и ще доведе до много ползи за хората и бизнеса. 
В момента на излизане от България се плащат 4 лева, а при излизане от Румъния - 3 евро. 24 136 198 лева е общата събрана сума от такса „мост“ от всички преминали превозни средства през 2017 година, което прави по 66 126.56 лева на ден. Приходите от тези такси се превеждат по сметка на Пътната агенция за разпределяне и използване по необходимост. През изминалата година е ремонтирана частично асфалтовата настилка, извършено е почистване на платното и обновяване на хоризонталната маркировка, а вложените средства са нищожните 5000 лева, които според изнесените цифри се събират за не повече от 15 минути.
Мнозина вярват, че рано или късно таксите на Дунав мост ще паднат, но докато кокошката снася такива едри златни яйца, едва ли някой ще се прости с нея без натиск от страна на гражданите и бизнеса.                                       У