Делото за цената на водата в Русе, заведено от Върховна административна прокуратура /ВАП/ срещу Комисията за енергийно и водно регулиране, започва на 19 март в софийския Административен съд.
Това е само едно от делата, които ВАП заведе срещу енергийния регулатор след решението му от 15 декември миналата година за повишение на цените на водоснабдителните и канализационните услуги на 16 дружества в страната от 1 януари тази година. Това, по което заинтересована страна е „ВиК-Русе“ ще бъде едно от последните, тъй като заседанията започват на 1 март.
Както „Утро“ писа, ВАП обвини държавния регулатор в съществени нарушения при вземане на решението, които са в ущърб на гражданите. Претенциите на прокурорите към комисията бяха в две направления. Първо - че умишлено е приела по-високи стойности на инфлацията, различни от реалното покачване на разходите на ВиК операторите. И второ, че е използвала тенденциозно данни на статистиката за доходите на домакинствата, за да получи с 50% по-висока социална цена. 
Изводът на ВАП бе, че от КЕВР са се интересували само как да осигурят безпроблемно увеличение на цената на водата.
От 1 януари тази година цената на водата поскъпна в Русе с 5,7 на сто, като един кубик струва вече 2,771 лева.