Представители на МОК изразиха изключителното си удовлетворение от решението на Спортния арбитражен съд, който не уважи жалбата на 45 руски спортисти и двама треньори за допускане до участие в Олимпиадата в ПьонгЧанг.

"Подкрепяме решението на CAS, което подкрепя борбата с допинга и дава ясно послание на всички спортисти", се казва в съобщение на пресслужбата на МОК.

Първоначално жалби срещу отсъждането на МОК за недопускане до Игрите подадоха 32-ма руски олимпийци. По-късно към тях се присъединиха 13 спортисти и двама треньори, които бяха оправдани от Спортния съд, но не получиха покани от МОК за ПьонгЧанг 2018.

"МОК не желаеше спортисти, за които ни е известно, че не са били чисти, да имат възможност да участват в ПьонгЧанг. МОК взе свое решение, сега неговата справедливост бе потвърдена от Спортния съд. Приветстваме топло това решение. В ситуацията МОК отправя на спортистите просто съобщение - ако използваш допинг, не трябва да участваш в Игрите. Може да не те хванем на самия турнир, но задължително ще бъдеш уличен по-късно, разполагаме с десет години за това", коментира членът на Олимпийския комитет на САЩ и член на МОК Анита де Франц.