Две момчета на 15 и 17 години, които са участвали в жестокия побой над техен връстник пред Мол Русе, са задържани в ареста за 24 часа във вторник следобед, съобщиха вчера от Областната дирекция на вътрешните работи. Прибирането им идва след експресно разследване на тръгнал лавинообразно в интернет клип, показващ жестока разправа с младеж в ученическа възраст. Заради оскъдния материал в 18-секундния клип и някои нетипични реакции на участниците в схватката първоначално имаше версия че видеото е режисирано и е подхвърлено от замесените в него, за да се позабавляват с реакциите на МВР и обществеността. Истината обаче се оказа много по-страшна. Побоят е бил съвсем истински и е нанесен с разтърсваща жестокост.
Полицията и прокуратурата се самосезираха веднага след изтичането на кадрите в Мрежата и за часове е станало ясно, че битото момче е на 16 години и е на самостоятелна форма на обучение в СУ „Възраждане“. Двамата побойници са на 15 и 17 години и са от професионалните училища по автотранспорт и електротехника. 
Установени са и всички очевидци на побоя, сред които имало възпитаник на СУ „Христо Ботев“ и на други русенски гимназии.
Оказва се, че бруталните сцени имат дълга предистория. Преди година 17-годишният побойник, който е и значително по-активен в клипа, се нахвърлил на приятел на бития на улицата, но той се намесил и скандалът утихнал. Само че бабаитът от Електрото затаил желание за мъст и когато на 27 януари вечерта заедно с приятели засякъл в търговския център момчето от „Възраждане“, решил да си уреди сметките по мъжки извън търговския център, където охраната няма как да види мелето и да се намеси. Навън всичко се развило светкавично - жертвата била обсипана с юмруци и наподобяващи източни бойни изкуства ритници, а един от очевидците заснел наказателната акция с телефона си. Тепърва ще се изяснява защо „операторът“ е чакал десет дни, преди да изпрати записа на ТВН, която първа разпространи шокиращото видео.
По случая Районна прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство и е удължила на 72 часа престоя зад решетките на 17-годишния ученик в Електрото, каза вчера за „Утро“ говорителят прокурор Радослав Батанов. Причината е, че точно той е нанасял тежките удари с юмруци и ритници с отскок. Действията по изясняване на инцидента продължават.