Вече можем да заплащаме с банкова карта без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от НАП, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. Най-лесният начин е чрез виртуалния ПОС терминал в портала за електронни услуги на НАП, който функционира 24 часа в денонощието, без почивен ден. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП. В офиса на агенцията в Русе работят 11 устройства, разпределени в 3 салона.
Освен, че са безплатни, картовите преводи имат и друго предимство - плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.
Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга. 
От новата възможност вече са се възползвали 800 клиенти, като те са превели към бюджета близо 80 000 лв.