Масово в детските градини се разболяват здрави деца. Причината за това е родителското безхаберие. В повечето детски градини в Русе се приемат болни деца, въпреки че медицинските сестри са длъжни да върнат обратно болното дете, независимо от реакцията на родителя. За тази порочна практика, известна на всички, сигнализира разтревожена баба на дете, което посещава детска градина „Радост“. Виолета Ганева разказа, че е ставала свидетел на случаи, в които медицинското лице се опитва да обърне внимание на майките, но насреща получава грубо отношение и заплахи. 
Медицинските сестри са длъжни да върнат от градина децата с видими симптоми на неразположение, но това не се случва поради наглостта на родители, за които здравето на другите деца е без значение, коментира жената. 
В подобна ситуация обаче вината не е на институциите, а на родителите, които знаят, че децата им са болни, и въпреки това ги оставят на грижите на възпитателите в детските градини. Оправданието е, че няма кой да гледа децата, но по този начин те неволно заразяват останалите. 
Това е много голям проблем, борим се с него, но е трудно. Трябва да се работи на всички нива и всеки да има самосъзнание за това, посочи шефката на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Тя разказа за съвсем пресен случай в детска градина, където филтърът връща болно дете, след което майката носи бележка от личния лекар, че детето й е здраво. Последвал е втори филтър с искане на бележка от специалист, като такава също е представена от родителя. Директорката на детското заведение се обажда на личния лекар, а реакцията била: Кой е лекарят - аз или ти? Общинската шефка също отбеляза, че на част от работните места на родителите болничните не се толерират. Тя допълни, че всеки, който е страна в проблема, има негативна роля.