Близо 813 млн. евро са пратили сънародниците ни зад граница на роднините си в България от началото на 2017 г. до края на ноември. Това показват данните на Българска народна банка (БНБ). Спрямо същия период на 2016 г. парите са с 12 млн. евро повече.
Гурбетчиите от доста години насам наливат повече пари у нас отколкото чуждестранните инвеститори. За сравнение, от януари до ноември в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 883,7 млн. евро, което пък е с 2,4% по-малко, отколкото за 11-те месеца на 2016 г. Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой и банковите преводи под 2500 евро.
Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Миналата година най-много парични преводи от емигранти е имало през месец май - 88 млн. евро, а най-малко през ноември, когато гастарбайтерите са изпратили 62 млн. евро.
Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания, а просто попълват дупките в семейните бюджети. Освен това те правят „лоша услуга“ на много хора, които не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка, подобен двигател на икономиката не може да бъде устойчив. За да расте икономиката, тя има нужда от инвестиции в нов бизнес, а не само от изкуствено напомпано вътрешно потребление.