Държавна агенция „Закрила на детето“ започва действия за извеждане на сигурно място на малките деца на семейството, чийто дом на улица „Екзарх Йосиф“ в Русе изгоря на 28 януари. Пожарът погълна още две съседни къщи, а трета пламна, но беше спасена. Ден по-късно експертите заключиха, че причина за нещастието е игра с огън на оставени без надзор деца. Още в деня на нещастието майката получи от община Русе предложение да се нанесе в кризисен център, но отказа, а мъжът й декларира, че семейството изкарва достатъчно пари, за да излезе на свободен наем.  

Случаят затихна, но вчера пламна с нова села след отворено писмо до различни институции на Иво Минчев, известен с ангажираността си към хуманитарни и граждански каузи.
В него Минчев разказва, че трогнати от нещастието, сполетяло многодетното семейство Зартови, решили със съпругата му да им помогнат. Събирайки повече информация за родителите и техните 11 деца, обаче се натъкнал на факти, които преобръщат мнението му. За децата не се полагат грижи, не се възпитават, недохранени са и често остават сами, са част от констатациите на Минчев, но има и по-тревожни. Наред с това той припомня, че две от децата са починали - едното затиснато от печка при домашен инцидент, а другото - бебе, издъхва миналия януари от недохранване. 
„Защо спите? Какво още трябва да се случи, за да ви стане ясно, че тази „майка“ явно не се справя с грижите за децата си?“, пита Минчев и задава въпроса „Защо досега не са отнети родителските права на тези хора?“.
Писмото още не е влязло в агенцията, но проучих случая и разговарях с началника на русенския отдел „Закрила на детето“, каза вчера за „Утро“ Галя Атанасова, началник на северния отдел на агенцията, който обхваща 10 области. Установено е, че случаят с починалото през 2014 година дете е наистина инцидент, но след това при последващи проверки русенската дирекция „Социално подпомагане“ издава заключение, че няма риск за децата в семейството. След смъртта на бебето преди година всички деца са изведени от семейството - настанени са в кризисни центрове и в приемни семейства. Но по-късно през същата година децата са върнати. 
Когато днес /вчера - б.р./ научих за проблема, повдигнат от гражданина, разговарях отново с началника на отдела в Русе Милена Неделчева, случаят наистина е доста притеснителен, каза Атанасова.
Последното посещение на социалните при семейството е било на 5 февруари, част от децата са били заключени в дома, като казали, че родителите били отишли за мляко. Очевидно е, че децата са неглижирани, гласи новото становище на отдела „Закрила на детето“, затова специалистите там имат намерение да вървят към процедура на извеждане на малките от семейството. 
Проверките ще продължат и предстои да бъдат взети адекватни мерки, каза Галя Атанасова.