Шест момчета от 4 до 8 клас са хванати след опит за кражби в бивш социален дом и детска градина в Русе и Бяла.
В неделя около 16.15 часа техниката на охранителната фирма „Юсис“ в бившия дом за изоставени деца „Димитър Басарбовски“ на ул.“Доростол“ подала сигнал. Двама униформени от фирмата веднага отишли на място и заловили две 10-годишни циганчета, които счупили стъклото на входната врата и се опитвали да влязат.
И двете са питомци на действащия дом за безпризорни деца в Парка на младежта, а едното било обявено за издирване заради други кражби. В хода на беседата се разбрало, че са предприели набега, защото някой им казал, че вътре в дома има компютри, които смятали да задигнат. За целта те опитали да отворят врата на дома откъм двора, но като не успели, атакували централния вход. Едното момче счупило прозорче до бравата, за да си провре ръката, като мислело, че ключовете стоят от вътрешната страна на вратата. Докато пробвало да стигне до тях, гардовете ги изненадали и ги предали на Второ РПУ.
Малко по-рано в централата на беленския клон на същата фирма постъпил сигнал за влизане в закрита детска градина. На място били заловени 4 циганчета на възраст от 10 до 14 години, които счупили стъкло на прозорец към мазата и се промъкнали в градината. Установено е, че няма липси и неканените гости са предадени на районното в Бяла.