Продължава тенденцията към спад на цените на хранителните продукти през целия януари, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ). В края на първия месец на годината индексът на институцията достигна до ниво от 1,462 пункта, спрямо 1,471 пункта седмица по-рано.
След коледно-новогодишното надуване на цените, индикаторът започна годината от 1,489 пункта и оттогава намалява непрекъснато. За месец цените на храните по тържищата паднаха с 1,8 на сто.
Статистиката показва, че най-голяма промяна в цените се отчита по отношение на плодовете и зеленчуците. В последните дни на януари с по около 9% намалява цената на вносните домати, които се търгуват за 1,47 лева на едро, както и на зелето. Цената на портокалите е с 6,3% по-ниска и достига до 1,24 лева за килограм по борсите.
В същото време има ръст на цената на другите цитрусови плодове - лимони (+2,3%)и мандарини (+4,2%), както и на бананите - с 1,3%. С 4,8% по-скъпи са зелените салати, а морковите поскъпват с 4,1%, показват още данните на държавната агенция.
През последните дни на януари има понижение на цената на някои млечни продукти - киселото мляко е поевтиняло с 1,2%, а прясното - с 2,6%. Но цената на сиренето се повишава с 3,1%, а при кашкавала промяната е минимална - повишение от 0,1 на сто.
Цената на яйцата намалява с 4% на борсите.