135 хиляди лева са заложени в бюджета на община Русе за ремонт на една от важните за културата на Русе сгради - Клуба на дейците на културата. Това съобщи за „Утро“ главният архитект Живка Бучуковска. Проблемите в тази емблематична стара русенска къща наистина са много сериозни, а и ремонт не е правен доста отдавна, продължи арх.Бучуковска. Трагична е гледката още на влизане в красивата старинна сграда - мазилката пада на огромни късове, като руши стенописите, посрещащи гостите на КДК. На етажа, който е собственост на общината и десетилетия наред е съкровено място за литературни, музикални, театрални срещи, почти във всички зали има паднали грамадни парчета от таваните. В едно от помещенията влагата е разръфала непоправимо боядисаната в благородно зелено стена, а в друго непочистени от натрупани листа улуци са увредили драстично стените и рисуваните по тях елементи. 
Вярно е, че от доста време не е предприеман ремонт, ситуацията допълнително се усложнява и от факта, че общината е собственик фактически само на втория етаж, докато първият етаж и сутеренът са притежание на друг собственик, каза главният архитект. В момента се водят разговори със собствениците, за да могат проектите и на общината, и на частните притежатели да се успоредят и да има ефект от предстоящите дейности. За щастие, срещаме разбиране и готовност да се опази ценната сграда, добави арх.Бучуковска. Тъй като къщата е паметник на културата, проектът за класическа реставрация и консервация ще трябва да получи благословията на Министерството на културата - задължителното в такива случаи съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство, а това е една доста тромава процедура. За нас най-важното е като начало да предприемем мерки, за да отстраним причината за влагата, която уврежда сградата, особено във входа,    да огледаме улуците и покрива, каза архитектката. Даваме си сметка, че това не е обикновен обект, а доста специален, затова на първо време трябва да спрем разрухата и да набележим нужните следващи действия, добави Бучуковска. 
Обектът наистина е специален. Къщата е построена през 1900 г. от известния архитект Нигос Бедросян за русенския търговец Георги Мартинов, кмет на Русе от 1903 до 1906 г. Фреските и декоративните елементи по стените и таваните са дело на италианския художник Карло Франческони, който ги е изработил през 1902 г. Стилна виенска мебел, завеси и абажури красят интериорите - те са реставрирани с абсолютна точност по стари снимки и спомени на наследниците. Така сградата отваря врати на 25 ноември 1971 г. като Клуб на дейците на културата. И такъв го помнят множество артисти, писатели, композитори и изпълнители, които са гостували тук за срещи с русенци и нескрито са им завиждали за Клуба. По-старите русенски журналисти, актьори, художници, музиканти още си разказват легенди и лакърдии за пълноцветния живот и дългите напоителни вечери - през зимата край бара на втория етаж, през лятото - в сенчестия двор.  
Последната сериозна реставрация е правена преди петнайсетина години, когато за това е настоял тогавашният зам.-кмет по културата художникът Володя Кенарев. Вибрациите на автомобилите по улица „Константин Иречек“ увреждат основите на сградата, това е една от причините преди около пет години да започнат да се рушат таваните. Сега всеки, който влезе в Клуба, остава поразен от окаяния вид на тази русенска емблема. Намеренията на общината, заложени в бюджета за 2018-а, дават надежди, че съсипването ще спре. И че дори може да дойде време Клубът да си върне приказната стара слава. Защо не?