На танцов карнавален празник в навечерието на Заговезни кани танцово училище „Кукери“, съобщи неговият ръководител Цецко Колев. За разлика от сурвакарските шествия през януари, характерни за Шоплука и Югозападна България, кукерските карнавални игри са типични за народния календар на Южна и Източна Тракия, Средногорието, Родопите и Североизточна България и се случват през Сирница - седмицата между Месни и Сирни заговезни, разказа Колев. И припомня, че в Русе традицията преди години е повелявала на Сирни заговезни хората да се маскират и така да си ходят на гости.
Тази традиция искат да спазят и русенските „Кукери“ - макар и да не задължават никого непременно да си изработва маска и така да дойде на веселбата на 17 февруари в комплекс „Рига“. Ние всичко - и етнографските особености на празника, ще пречупим през танца, увери Цецко Колев. 
За своя „имен ден“ танцово училище „Кукери“ вече е поканило над 350 от своите активни членове и гости от цялата страна. Ще се радват много и ако на поканата им откликнат и русенските клубове за любители на народни танци. Домакините очакват само тези, които ще се присъединят към танцовия карнавал в средата на февруари, да потвърдят присъствието си предварително на тел.0887 51 15 07 или във Фейсбук на страницата на танцово училище „Кукери“. 
Танцьорите ще представят своите умения, облечени в оригинални маскарадни костюми, това по желание могат да направят и техните гости, като най-оригиналният костюм ще получи награда. На Сирни заговезни ще спазим традицията и ще си поискаме прошка и ще се забавляваме с обичая „хамкане“. 
За „Кукери“ 2017 година премина под знака на 35-ата годишнина от създаването. За тази година Цецко Колев и колегите му имат нов амбициозен проект - в началото на май те възнамеряват да покажат на русенци автентични и обработени българските народни танци от всички краища на страната в концерт-спектакъл „Танците на българите“.