Изграденият преди 20 години, но така и не проработил граничен пункт в източната зона на Дунав мост бе пуснат вчера в 10 часа в пробна експлоатация, след като бе приведен в синхрон с новите изисквания за граничен контрол и контрол по пътните такси. Символичният старт бе даден от директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, началника на митница Русе Венцислав Халаджов и директора на Гранична полиция комисар Димитър Чорбаджиев. 
По осемте трасета - четири за камиони и още толкова за леки коли, ще минават само влизащи в страната автомобили, а по западната зона на моста ще се движат автомобилите на излизане от страната. За възстановяване и ремонт на източната зона са похарчени 1 625 276 лева. Очаква се официалното откриване да бъде до седмица и да бъде направено от премиера Бойко Борисов.
С пускане в експлоатация на зона „Изток“ на Дунав мост се увеличава пропускателната възможност на пункта, ускорява се влизането в страната и се подобрява ефективността на митническия и граничния контрол. Наред с това се увеличава буферната зона за входящия трафик.