Състезанията от Формула 1 ще останат без емблематичните красавици, които придружаваха състезателите до пистата и събираха погледи преди старта. Това обявиха организаторите. Промяната влиза в сила от новия сезон, което означава, че за първото състезание на 25 март в Австралия, моделите няма да радват окото на феновете.

Търговският директор на Формула 1 Шон Братчис заяви, че промяната е наложителна, тъй като присъствието на красавиците не отговаря на модерните обществени норми.

"Според нас тази практика не е подходяща или съответстваща на Формула 1 и нейните фенове по целия свят - стари и нови. Въпреки че момичетата на пистата са основен елемент от състезанията в продължение на десетилетия, ние смятаме, че този обичай не резонира с ценностите на нашата марка и е в явно противоречие с модерните обществени норми", заяви той.

Момичетата бяха използвани, за да рекламират спонсорите, като носеха върху дрехите си техни лога. Те представяха състезателите с табели с имената им и съпровождаха победителите до почетната стълбичка. 

След промяната те ще бъдат заменени от гости и различни изпълнители. Идеята на организаторите е времето на старта да бъде превърнато в празник, а спонсорите отново да могат да го използват за реклама.

До решението на шефовете на Формула 1 с стигна след широка дискусия, започвала през декември 2017 г. 

В последно време подобни мерки са често срещани и в други спортове. По време на награждаването след състезанията по дартс вече няма момичета, които да съпровождат победителите. До подиумите на колоездачните надпревари пък има и мъже модели.