Спортният арбитражен съд в Лозана отмени наказанието на 28 руски спортисти, чийто състезателни права бяха спрени от Международния олимпийски комитет, заради съмнения в употреба на допинг.

Общо 43-ма руснаци получиха доживотни забрани да участват в състезания, след като бяха обвинени в употреба на допинг на Зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години. Днес обаче Съдът отмени наказанието на 28 от тях. "В 28 случая предоставените доказателства не са достатъчни, за да се установи нарушение на антидопинговите правила", съобщиха от Съда.

Въпросните 28 състезатели все още имат шанс да участват на Олимпиадата в ПьонгЧанг, която започва на 9-ти февруари. Арбитражният съд отмени доживотните наказания на още 11 руснаци, но им забрани да участват на Игрите в Южна Корея.

"Много се радваме за нашите атлети", заяви говорителят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков. "Това решение показва, че нашата усилена борба за правата на нашите спортисти е оправдана, може да бъде ефективна и трябва да продължи. Ние ще продължим нашата мирна легална борба за правата на атлетите ни. Със сигурност при нас е имало проблеми с допинга, както има в много други страни. Ние ще продължим нашата безмилостна борба с допинга", допълни Песков.