Най-новото попълнение на флотилията на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав е този малък хидрографски катер. Той беше построен за около 980 000 лева по проекта за свързаност на Европа. Това каза вчера изпълнителният директор на агенцията капитан далечно плаване Павлин Цонев, който лично управляваше катера от Пристанище изток с дрифт по реката, за да демонстрира маневрените му възможности.
Всъщност новият плавателен съд е в Русе от вторник, когато пристигна с платформа по шосе от корабния завод във Варна, където бе построен.
Основната работа на катера е да открива и заснема плитчините, за да може другият нов кораб „Дунав 1“ да ги маркира. За целта на кърмата е инсталиран ехолот. С негова помощ ще се замерва дъното в участък от 230 км, по който се образуват много пречещи на корабоплаването плитчини. Големите предимства на катера са скоростта на движение по време на работа, маневреността и плиткото газене. В същото време на големия кораб ще се възлагат и много по-големи хидрографски измервания, включително и заснемане на брега.
Катерът е дълъг 7.70 метра, широк 3 метра, двигателят е „Волво Пента“ и скоростта му достига до значителните 30 км/час, а по време на измерване ще се движи със скорост 10-12 км/час. Оборудван е с радар, климатик, GPS и други съвременни екстри. Името му ще бъде определено през юни.
През август в Русе ще акостира още един нов маркиращ кораб на АППД, който е с дължина 34 метра и е оборудван за поставяне на шамандури по критичните участъци или за разставянето им след прибиране през зимата. Към флотилията на АППД ще се присъединят още три кораба през идната година, с които агенцията ще отговори на високите изисквания да повиши качеството си на работа, посочи кап.Цонев.