Безсмъртни стихове на Христо Ботев ще звучат в Хага благодарение на русенския художник Кънчо Кънев, който от години живее в Холандия. Живописецът останал впечатлен от проект, подет от неправителствени организации в Хага, който си поставя за цел поезията  да събере представители на различни националности, които живеят в холандския град. Проектът се нарича „Стихове от родината“ и ще даде възможност да се чуят стихове на народи. В кралство Нидерландия живеят заедно  над 150 националности от цял свят, държавата се слави със своето свободолюбие още от Средновековието, разказа Кънчо Кънев. 
Като се запознавал с проекта, русенецът забелязал с недоумение, че България не е включена в него. „Бяха представени Бразилия, Мароко, Русия с Пушкин и много други държави. Помислих си: „С какво сме по-малки, нима сме незначителни? А в момента председателстваме ЕС...“, разказа Кънев. Издирих организаторите и им разказах за България, срещата ни беше много сърдечна, продължи живописецът. 
Очевидно той е бил достатъчно изчерпателен и убедителен, защото България веднага била включена в поетичната инициатива. Толкова много се радвам, каза Кънчо Кънев и сподели, че когато му задали въпроса с поезията на кой български поет ще бъде представена страната ни, той без никакво колебание отговорил: „Великия Ботев!“.
Стартът на проекта ще бъде на 3 февруари в 14 ч в градската библиотека в Хага. Екип журналисти и фотографи от холандския вестник „АD“ били поканени на среща с участниците, а след това посветили една страница на предстоящото събитие.